ni min dah rujuk pelbagi variasi tp naluriku ini menyatakan ini adalah yg ter'strong' amon' em all .. cewah ... min rujuk resepi ni dari Majalah RASA keluaran May 2018, katanya ni resepi dr peniaga ayam goreng sendiri ..hmm yolah tp kena la test tuk tahu 'the truth is outta or not?' kan ?? setelah dipraktikkan di dapur min maka betullah ke'crispy'an dia tu .. cuma min skip technique buat kriuk kriuk tu lah .. tuk dptkan kriuk kriuk tu kene bykkan lagi tepung jagung & tepung beras tu mcm kita buat pisang goreng ya ... dan jgn lupa pecahkan telur ...
Kredit Resepi to : Murni Rahmat & keluaran SAJI May 2018
Adaptation : callmemissrose *wink*
Bahan2Nya :-)
----------------
Bahan2 KisarNya :-)
----------------------
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
Cili kering / serbuk cili – kuantiti ikut citarasa masing-masing, skip pun boleh
3 batang serai
1 sudu makan ketumbar
1/2 sudu makan jintan manis
3 biji buah keras – tak letak pun tak apa
2 biji telur ayam - min skip
Sedikit asam jawa pekat
Bahan2 PerapanNya :-)
----------------
1 sudu makan penuh serbuk kari daging
1 sudu makan tepung beras
1 sudu makan tepung jagung
garam Sedikit daun kari
secubit gula - min skip
sedikit serbuk perasa
Method Preparation :-)
---------------------------
1. ayam dipotong ikut suka min guna daging ayam potong kecil2 senang nak mkn n nak bagi more crispy mipy ..satukan bahan kisar dan blend halus... sebaiknya jangan masukkan air sbb nnt ayam akan mengeluarkan 'air' amendentah hee ... cukup setakat mata pengisar berpusing.
No comments:
Post a Comment