salam #pkpb phase 4, please #stayathome and #staysafe ya , jom #dudukrumah lebih selamat hee ... kali ni min amik resepi dari pesbok Resepi Masakan Citarasa Malaysia
.. tpi dah diolah oleh min mengikut kesesuaian situasi la sgt hee ... sejarah paprik ni ialah Pad prik adalah frasa Thai. Walaupun Pad Prik hari ini dianggapkan sebahagian dari masakan Melayu, ia sebenarnya mempunyai asal-usul Thai *kap kap sawadikap*.
Source : Facebook Resepi Masakan Citarasa Malaysia
Edited by : callmemissrose
Bahan2Nya :-)
------------------------
1/2 biji lada benggala (merah dan kuning)- potong dadu or kecil2
250 gram bunga kobis - potong sekuntum-sekuntum
150 gram kacang panjang - dipotong pendek2
5 biji cili padi merah - dihiris ( jika nak pedas boleh tambah lagi)
3 batang serai - diketuk
5 helai daun limau purut
2 biji bawang besar holland - dihiris
3 ulas bawang putih - cincang halus
2 biji tomato saiz sederhana - potong kecil memanjang
4-6 batang jagung muda - potong pendek2 or serong
daun ketumbar - potong kasar - min skip
Bahan2 Sos :-)
------------------------
5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar kicap manis - min gantikan dengan blackpepper sauce
1 sudu sos ikan - min tambah
Cara2 Membuatnya :-)
--------------------------------------
No comments:
Post a Comment