Source : https://www.youtube.com/watch?v=p4rrtj9Cf4s
N3 ni saya tgk kat FB Sheila Rusly, tp videonya seperti di atas ya ..SomeHow x berapa menjadi plaks my Swiss Roll ni ..better apply Tahrunisah Jali nya kot ...Looks like complicated sikit but insyaAllah lebih 'menjadi' BUTTTTTTTTTT i won't say x sedap ...yummylicious and aromalicious tau but somehow i x berapa suka ngan 'texture' dia kot ...huhu ..but for somebody yang prefer sempoi and ezy pezy swiss roll ...may be leh buat sbb bahan mmg ada 3 je ...
:: Bahan2Nya :-
- 3 biji telur
- 80 gram gula ...- boleh kurangkan sbb tooooo sweet tau !
- 100 gram self-raising flour
- 1 sd teh kecil vanilla essence
:: Cara2 Membuatnya :-
Step 1 - Pukul telur and gula sehingga pudar/putih colornya ...Approximately 15 minits or so ...sehingga peak/ice cream level orang cakap ...
Step 2 - Bila dah peak level tu, uols add self raising flour (better ayak la kot to avoid lumps) ..sedikit demi sedikit ngan method kaup-balik, means kene add flour gradually and then from bottom kaup sudip ke atas and below, but in 1 direction ...buat sehingga tepung habis ...Method Kaup-Balik ni saya ada terangkan beserta video sekali kat bawah last paragraph tu ya ...). Actually tujuan dia supaya xnak the eggs mixture tu 'flatten or incorporated' gitu la ...that y kacau cara ni ...
ada lagi ...huwaaa, x puas hati lagi ni, sebab x jadi >_<
- ** x sapu Butter at baking shit - susah jugak nak roll out masa tu
- ** x guna Self-Raising Flour - saya guna Sponge Mix, tp rasanya sama je kot ...
- **x guna butter or air masak or minyak kot - rs lau guna ni insyaAllah smooth, nk rolling out pun senang
- **x asingkan putih and yolk - mostly tengok kat youtube.com mmg dia org separated ..
Cara ‘kaup-balik’ kek lazimnya menggunakan senduk kayu (alamak awai2 dah salah ni ..hehehe). Pegang senduk dengan kemas dan pada satu arah saja kerana ia tidak boleh dipusing-pusingkan ketika melakukan proses ini. Jika hendak ‘kaup-balik’ putih telur ke dalam adunan kek, masukkan 1/4 bahagian terlebih dulu. Buatkan bentuk angka ’8′ yang ‘agak leper’ sambil menyatukan putih telur (atau tepung) ke dalam adunan. Jangan gangkat senduk terlalu tinggi atau memutar adunan (bentuk bulat).
http://www.youtube.com/watch?v=0OKTwaWZ9ks
No comments:
Post a Comment