------------------
- 1 ekor ayam - kampung or urban will do ... belasah jek
- 1 kg santan pekat
- 3 helai daun kunyit, sehelai disiat, 2 helai lagi dimayang halus
- 1/4 cawan cili kisar
- 2 keping asam gelugor/asam keping
- garam secukup rasa
-------------------------
- 12 biji bawang merah kecil
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 2 inci kunyit hidup
- 8 batang serai, dihiris - 3 batang dikisar, 2 batang lagi masuk ms masak nnt
- 3 - 5 biji cili padi
- 2 - 4 camca besar kelapa goreng - boleh gunakan kerisik juga ye
- 2 sudu serbuk rendang daging
- masukkan bahan kisar halus ke dalam kuali bersama cili kisar dan santan pekat. Kacau rata dan masak dengan api sederhana hingga pekat dan naik minyak.
- masukkan santan dan biarkan mereneh(boiling), masukkan juga daun kunyit or daun limau or daun pandan tuk aromatic. Tunggu sehingga ayam empuk jik amasukkan ayam at this stage tp min dah 'masak' dahulu ayam so nnt min xyah tnggu lama sangat.
--------------------------
Menjadikan Masakan Lebih Sedap
- Daun kunyit berfungsi sebagai penyedap alami. Meski mungkin tidak seperti umami yang memiliki rasa gurih, namun daun kunyit akan memperkaya citarasa sedap masakan.
Menjadikan Aroma Masakan Lebih Harum
- Seperti kunyit yang memiliki aroma khas, daun kunyit juga memiliki aorma segar yang mampu membuat masakan menggugah selera. Meski mungkin masakan tetap baik-baik saja meski tak menambahkan bahan ini, namun aromanya jadi kurang.
Masakan Tidak Amis
- Karena seringkali ditambahkan ke dalam masakan-masakan dengan bahan dasar daging, sebenarnya duan kunyit juga berfungsi menghilangkan bau tak sedap yang dapat dikeluarkan daging, baik ayam, sapi maupun kambing. Jika diremas atau diiris tipis, aromanya yang sedap dan segar akan keluar.
- Nah, itu dia fungsi daun kunyit dalam setiap resep masakan nusantara. Jadi jangan remehkan daun kunyit jika kebetulan menemukannya masuk dalam resep masakan tertentu.
Sumber: Fimela.com
No comments:
Post a Comment