:: Bahan2Nya ::
DOH PEDAS:
- 1 Kg tepung gandum
- 200 gm bawang merah*
- 6 ulas bawang putih*
- 1 ketul lengkuas muda(saiz kecil)*
- 3 batang serai *
- 3 sb udang kering (tumbuk jgn halus sgt)
- 6 sudu besar cili kering kisar (nak pedas tambah lagi)
- garam secukup rasa dan sape2 yg mkn pak aji boleh la letak skit..
- 1 cawan air utk blend bahan yg bertanda*
- 1 kilo tepung gandum
- 3/4 cawan majerin
- 1 sk garam
- air
:: Cara2 MembuatNya ::
DOH PEDAS:
- Blend bahan2 yg bertanda* dgn 1 cawan air.
- Lepas blend tuang dlm penapis, air nya jgn dibuang.
- Masukkan tepung dlm bekas,kemudian masukkan bawang yg ditapis tadi,udang kering dan garam.
- Gaul semua sambil masukkan air dari bawang yg ditapis sedikit2....uli hingga jadi doh...jika air bawang tadi x cukup,boleh guna air biasa.
- Doh jgn terlalu lembut,agak2 keras sikit dari doh karipap
DOH PUTIH:
- Gaul tepung dgn majerin dan garam
- Masukkan air dan gaul hingga jadi doh sperti doh pedas tadi.
- Bahagikan kedua2 doh kepada 10 bahagian....(10 ketul doh pedas & 10 ketul doh putih)
- Ambil 1 ketul doh putih dan canai hingga nipis .ketepikan kemudian canai 1 ketul doh pedas hingga nipis juga. semasa mencanai boleh guna mesin @ alat mencanai.
- Letak doh putih yg telah dicanai tadi di bhgn bawah dan doh pedas di bhgn atas ....gelekkan kedua2 doh supaya melekat.
- Selepas itu boleh digulung doh tadi dengan kemas.
- Buat proses menggulung ini hingga habis....menghasilkan 10 ketul.
- Ambil seketul yg dh digulung ,hiris nipis2 dgn pisau yg tajam.
- Selepas itu bolehlah digoreng hingga kekuningan ya
- Ringkasan membuat seperti pic di bawah ya :-
- Note : Kerepek ni boleh divariasikan menjadi kerepek coklat ke, colurful sahaja ...
No comments:
Post a Comment