----------------------------------------------------------------
- Source Asal - https://www.facebook.com/amycatering/photos/?tab=album&album_id=1162655620442080
------------------------
- ikan duri masin/ikan talang - leh tukar ikut suka
- petai - buang kulit
- cili padi
- tomato ceri - pilih colurful sikit, merah, orange & ijau
- bawang merah
- bawang putih
- sedikit belacan
- limau kasturi/sambal
Cara2 MembuatNya :-
----------------------------------
- 1 - Bahan2nya..agak2 je la. Nak pedas boh la cabai kecik tu lebih..tomato tu blh guna tomato biasa (mak potato :-). Ni kes apa yg ada dlm peti es je..
- 2 - Ikan masin goreng dulu. Rendam dulu dgn garam & buah limau. Bg kurang masin tp kalau suka rasa masin ikan tu tak pyh la rendam. Ni ikan duri masin, blh guna ikan talang lg sedap.
- 3 - Mnyk grg ikan masin tu tumis cili, bwg & belacan yg dah dikisar. Dah garing boh gula dan air limau nipis sikit.
- 4 - Masukkan semua rencah tu sekali rap.... Gaul sama rata.
- 5 - Kacau2 bg sebati semua dan petai tu empuk. Rasa kut kurang apa2 tmbh la apa yg patut.
- 6 - Tarrraaaaa...dah siap! Perah asam limau ...Lagi perangat lg sedap..tak pyh lauk lain dah. Cukup yg ni je..ada sambal, ada ikan masin dan ada ulam petai.
---------------------------------------------------------------------------------------
- 1 - Sambal Goreng Melaka
- 2 - Sambal Kicap JDT
- 3 - Sambal Totok Jawa@Lontee
- 4 - Sambal Jeritan BatinKu by Amy Catering
- 5 - Sambal Hijau Petai
- 6 - Sambal Mempelam/Mangga Muda
- 7 - Dll tu sambal tumis ya ... tumis parang, tumis udang kering
No comments:
Post a Comment