Bahan2Nya :-)
-----------------
- •*¨*•.¸¸❥ 1kg tepung gandum
- •*¨*•.¸¸❥ 1kg gula pasir
- •*¨*•.¸¸❥ 10 biji telur gred A
- •*¨*•.¸¸❥ 1 liter santan
- •*¨*•.¸¸❥ 500ml air daun pandan
- •*¨*•.¸¸❥ 5 helai daun limau purut
- •*¨*•.¸¸❥ 1 sudu makan serbuk kulit kayu manis
- •*¨*•.¸¸❥ 1 sudu makan serbuk jintan manis
- •*¨*•.¸¸❥ 3 batang serai wangi
- •*¨*•.¸¸❥ 1 sudu makan garam
- •*¨*•.¸¸❥ minyak kelapa secukupnya
- •*¨*•.¸¸❥ bijan secukupnya
---------------------------
- •*¨*•.¸¸❥ 1. Kisar air daun pandan, telur, daun limau purut, serai wangi, serbuk kulit kayu manis, serbuk jintan manis dan gula. Ada juga rempah yang da siap di'pack' di kedai ... may be boleh guna tu juga kot tp aromalicious tu x brp pasti plaks sy ...
- •*¨*•.¸¸❥ 2. Kemudian masukkan tepung dan kisar lagi sehingga halus dan sebati. My mum gunakan tangan jek nak tahu tepung tu tepung tu stage 'tick' or 'runny' sgt ... sy tgk mcm sedang2 jek .. not so 'tick' or 'runny' sgt ...cam batter 4 pancake or waffle gamaknya ...
- •*¨*•.¸¸❥ 3. Dengan menggunakan api sederhana, panaskan acuan kuih bakar di atas dapur. Curahkan sedikit minyak kelapa dalam acuan kuih bakar dan panaskan, minyak ni mmg kene panaz & ganaz b4 curah tepung.. that's the tips on how to get the crispy edges tu, baru meletopz babe! ...Note : kira mcm letak tepung dia akan keluarkan bunyi desir/'sizzling' sounds ...sah la dah panas gitu, at this stage la kita curahkan tepung ...
- •*¨*•.¸¸❥ 4. Tuangkan adunan kuih bakar sebanyak 3/4 daripada acuan. Bakar sehingga masak kira2 1 jam 15 mins. Boleh gunakan 'cake tester' or 'lidi' dan cucuk di tgh2 bhgn ...lidi 'clear' means dah 'complete' masaknya ...
- •*¨*•.¸¸❥ 5. Agak2 dah nak masak tu leh taburkan bijan di atasnya. Note : nak masak yg lebih crispy boleh gunakan arang or sabut tp tulah kan ... tang ni yg leceh ...my mum pun masak guna oven jek ...
- •*¨*•.¸¸❥ 6. Angkat dan sedia dihidangkan. Yum ....
No comments:
Post a Comment