Tuesday, February 05, 2019

•*¨*•.¸¸❥¸ Florentine Cookies in PaperCup •*¨*•.¸¸❥¸



cookies ni kira 'WAJIB' menjelang perayaan sbb senang membuatnya ...min buat dlm papercups la kali ni sbb maleh nk buat adegan potong-memotong heheh . x semestinya buat ms perayaan .. bila2 masa pun boleh gittew 

tricknya kali ni min campuq cinnamon powder ngan florentine flour tu ....so de rs sipcy sikit ... ok la not bad ... ce try :D



Bahan2 SempoNya :)
--------------------------

  • •*¨*•.¸¸❥¸ 200 g Tepung Florenta - ada lg 1 brand tu ala florenta murah sikit ... mcm cookies mix dia pnggil ...
  • •*¨*•.¸¸❥¸ 200 g Badam Keping (Almond Flake)
  • •*¨*•.¸¸❥¸ 100 g Kuaci Hitam
  • •*¨*•.¸¸❥¸ 100 g Biji Bunga Matahari (SunFLower Flex)
  • •*¨*•.¸¸❥¸ 20 g Bijan Hitam (Black Sesame) - cun sikit compare to white one
  • Note : boleh guna any nuts yg ada suka seperti pistachio, walnut or sebarang kaum kerabat kekacang ya ...>_<





Cara2 PenyediaanNya :)
----------------------------
  • •*¨*•.¸¸❥¸ * Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160°C selama 5 minit - synya oven kecik so guna suhu 150°C je .
  • •*¨*•.¸¸❥¸ Note : sebenarnya sy dah run a test-out, bakar dulu the nuts and bakar all nuts together with florentione flour ..the outcome/result sama jek ...so, better save your TNB bill bakar sekali jek, x perlu 2-3x baking ....
  • •*¨*•.¸¸❥¸  Satukan semua bahan seperti yang tertera di atas ke dalam bekas. Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna ..pastikan ratio kekacang tu in the 'perfect' potion.

  • •*¨*•.¸¸❥¸  Sediakan papercup secukupnya, put in baking tray mcm pic kat bawah ya 
  • •*¨*•.¸¸❥¸  Sebelum tu, panaskan oven sebentar pada suhu 150°C selama 5 - 10 minits sebelum bakar.

  • •*¨*•.¸¸❥¸  Masukkan sikit tepung di bwh papercup and then kekacangzz nya, taburkan tepung florenta once again utk cover up the 'hole'  
  • •*¨*•.¸¸❥¸  Selepas itu ..lepas tu taburkan bijan hitam n ready to bake !!



  • •*¨*•.¸¸❥¸ Bakar dalam oven selama 5-10 minit. ...biarkan sejuk and boleh la diletakkan di dalam bekas kedap udara ... ready to eat !! once you get the bite, il will never stop !! heheh ...





 Notes :
------------

  • *** Tepung florenta yang tidak digunakan hendaklah disimpan di dalam freezer untuk mengelakkannya dari terkena udara dan membeku. 
  • *** Selain tepung florenta boleh gunakan any label under 'Crispy Mix' ..kesedapan itu sy x pasti plaks ya sbb x pernah guna ..harga may be sedikit murah compare dari 'Florenta'.
  • *** Lagi banyak tepung Florenta yang digunakan cookies lagi bertambah manis dan berkilat2 atas dia gitu uols. So nak lebih sweeeetttt guna lebih byk florenta ..ha gitu la ...



for those celebrating CNY ... may have a wonderful year !! 





~* Semoga Bermanfaat dan Selamat Mencuba *~





No comments: