Bahan2Nya :-
----------------------
- 6 lada besar - cili hidup kata orang
- 6 ulas bawang putih
- 6 labu bawang merah
- sedikit ikan bilis - anggaran la byk mn uols suka
- sedikit@1 sudu makan belacan
- 1 sudu kecil maggi secukup rasa
- 3 biji limau kasturi (dibelah dua)
- 1 sudu makan minyak masak
- Garam dan sedikit gula
Cara2 MembuatNya :-
--------------------------------------
- Cili dipotong kecil, bwng di belah 2 dan ketepikan.
- Panaskan minyak dan gorengkan semua cili, belacan dan bawang merah sehingga layu.
- Dah garing masukkan secubit maggi cukup rasa (kalau xnak xperlu put ya :-) ...
- Gunakan api sederhana dan tutup kuali semasa menggoreng bahan2 tersebut. Angkat dan tos atas kitchen paper towel bg serap minyak sedikit.
- Tumbuk sehingga tahap lumat yg uols suka ...ada suka mcm chunky2, terasa sikit bahan2nya ... ada xde gigi nk halus mulus heheh
- Masukkan ke dalam mangkuk dan perahkan limau kasturi. Sedia dihidangkan.
---------------------------------------------------------------------------------------
- 1 - Sambal Goreng Melaka
- 2 - Sambal Kicap JDT
- 3 - Sambal Totok Jawa@Lontee
- 4 - Sambal Jeritan BatinKu by Amy Catering
- 5 - Sambal Hijau Petai
- 6 - Sambal Mempelam/Mangga Muda
- 7 - Dll tu sambal tumis ya ... tumis parang, tumis udang kering
No comments:
Post a Comment