Yang membezakannya hanyalah sebutan atau panggilan yang kita beri pada nama buah mangga..:-
- pelam/mempelam : sebutan orang utara
- pauh : orang pntai timur
------------------------------
- Mangga merupakan satu tumbuhan yang terdiri daripada 35 spesis pokok buah
- Tiada info yang tepat tentang asal pokok buah mangga, tetapi kebanyakannya percaya ia datang dari Asia Tenggara & Asia Selatan
- Nama buah ini datangnya daripada perkataan perkataan Tamil, maankaay
- Dipopularkan oleh orang-orang Portugis selepas penjelajahan India mereka. Oleh itu, perkataan Portugis untuk buah mangga ialah 'manga'
- Mengandungi lebih kurang 15% gula, 1% protein dan banyak vitamin A, B dan C.
Sambal Mempelam Muda Goreng
Resepi : HaSue
Bahan2Nya :
-----------------------------------
- 3 biji mempelam muda (yg bijinya masih lembut) -kupas,buang biji dan potong kecil
- 2 tangkai Cili merah + cilipadi (letak ikut tahap kepedasan atau jenis cili)*
- 2 ulas bawang merah*
- Segenggam ikan bilis kupas* - - boleh digantikan dengan ikan goreng semlm ke :D ...
- 1 sudu belacan*
- Sedikit garam dan gula/perasa
- Sedikit minyak untuk menggoreng/menumis (lebih krg 2 sudu bsr)
Cara2 MembuatNya :
--------------------------------
- Tumbuk semua bahan2 bertanda * menggunakan lesung batu, diikuti dengan mempelam muda. Tumbuk sehingga agak lumat.
- Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sambal tadi,kacau sentiasa buat seketika dan perasakan dengan garam dan gula
- Goreng sehingga sambal masak atau berubah warna..sebatikan rasa dan sedia untuk dihidangkan.. Selamat mencuba!
Bahan2Nya :
-------------------
- 150 gram isi mempelam muda - dicincang
- 40 gram cili padi
- 300 gram belacan
- 80 gram bawang merah
- 1/2 sudu kecil garam halus
- 1 sudu kecil gula halus
Cara2 MembuatNya :
--------------------------------
- Tumbuk halus cili padi, belacan dan bawang merah. Masukkan garam dan gula. Tumbuk lagi.
- Campurkan kesemua bahan tumbuk tadi hingga sekata.
- Barulah dimasukkan isi mempelam yang telah dicincang. Kacau lagi hingga sekata. Bolehlah dihidangkan.
- Nk lawa lagi tambah cili hijau, colourful sikit ... mmg heaven gilez ...
---------------------------------------------------------------------------------------
- 1 - Sambal Goreng Melaka
- 2 - Sambal Kicap JDT
- 3 - Sambal Totok Jawa@Lontee
- 4 - Sambal Jeritan BatinKu by Amy Catering
- 5 - Sambal Hijau Petai
- 6 - Sambal Mempelam/Mangga Muda
- 7 - Dll tu sambal tumis ya ... tumis parang, tumis udang kering
No comments:
Post a Comment