Source : Selvanayagi Rajalingam
- 2 - Ayam dipotong ikut suka, bersihkan sebersih2nya + selawat + doa2 pepe yg patut , lepas tu tambah garam
- 3 - campurkan seditkit serbuk kunyit
- 4 - Ginger Garlic Paste, guna halia biasa & chopped up .....chunky or paste will do !
- 5 - Tambah Chili Paste 2 sudu.... klu yg x suke pedas boleh kurangkan.. (boleh subsitute ngan serbuk kari or anything uols suka ya ...)
- 6 - Perap dengan kicap - boleh add any kicap uols suka gek like oyster sauce, black pepper sauce, chilies or etc ..
- 7 - Perap sekali dengan kicap.. for 15 - 30 min
- 8 - Bahan2 utk digoreng/tumis :-
------------------------------------------ - Bawang Merah
- Bawang PuTih
- Halia
- Chili kering..
- Daun Kari..
- 9 - Tumis Kayu Manis dan Bunga Lawang (tp kalau x suka boleh skip this steps ...i myself pun x suka masak kicap letak ni ) .. tp it's like a must for all the non veg cooking. (rs ni tuk all indian dishes kot) ...
- 10 - tumis chili kering dan daun kari first..
- 11 - tambah Bawang.. Bawang Putih dan Halia..
- 12 - Tambah half Tomato..
- 13 - Tambah Ayam yang diperap.. Simpan lebihan kicap dari perapan..
- 14 - Kacau.. Tutup Periuk..
- 15 - Masak Sehingga Ayam Half Cooked.. For 10 min..
- 16 - Tambah Lebihan Perapan Tadi..
- 17 - Masak sehingga ayamnye masak..
- taadaaaa.. dah siap, serve + boleh hiaskan dengan daun bawang, bawang potong, bawang goreng, daun sup, cili potong, or cili padi ...
- Note : Masakan ni x digoreng ayam dahulu tp if uols nk gorengkan ayam dahulu just deep fry jek ...sokay jek alter here n there to suits ur palette ... Just wish uols
No comments:
Post a Comment