Resepi Apam Nasi
-----------------------
source : saji.my
tulisan : jejemiko
nukilan asal : achik ita jsd kelantan
pro images : my sis heeebahan2nya :-)
----------------------
2 cawan nasi
blend dengan 3 cawan air
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula (nak manis boleh tambah gula)
1/2 pek yis (mauripan 11g letak separuh)cara2 membuatnya :-)
---------------------------------
1. campur
semua bahan, kacau sebati.
2. tutup
adunan dan perap sekurang-kurangnya 1 jam. (boleh bancuh malam dan kukus esok pagi .. simpan di luar sahaja).
3. lepas perap, kacau adunan dan asingkan untuk letak pewarna. nak warna asal pun
tak apa.
4. letak
sedikit minyak pada acuan kecil-kecil untuk elakkan melekat.
5. kukus 5 minit atau sehingga masak kalau masukkan semua adunan
sekaligus ke dalam loyang besar, anggaran 45 minit atau sehingga masak.
6. tuk lebih lazat cicah dengan kelapa parut putih yang telah gaul
sedikit garam.------------------------------------------------------
/* Tip Mhasilkan Apam Yg Gebuz */
------------------------------------------------------
--> Tepung2 yang digunakan hendaklah diayak supaya tiada ketulan didpti nnt ya
--> Sapu acuan ngan minyak supaya seang hendak dklrkan nnt
--> Air di dalam kukusan hendaklah dididihkan tlebh dahulu dhl ya ... slps itu gunakan api kecil
------------------------
---------------------------







No comments:
Post a Comment