Resepi Apam Nasi
-----------------------
source : saji.my
tulisan : jejemiko
nukilan asal : achik ita jsd kelantan
pro images : my sis heee
bahan2nya :-)
----------------------
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula (nak manis boleh tambah gula)
1/2 pek yis (mauripan 11g letak separuh)
cara2 membuatnya :-)
---------------------------------
1. campur semua bahan, kacau sebati.
2. tutup adunan dan perap sekurang-kurangnya 1 jam. (boleh bancuh malam dan kukus esok pagi .. simpan di luar sahaja).
3. lepas perap, kacau adunan dan asingkan untuk letak pewarna. nak warna asal pun tak apa.
4. letak sedikit minyak pada acuan kecil-kecil untuk elakkan melekat.
5. kukus 5 minit atau sehingga masak kalau masukkan semua adunan sekaligus ke dalam loyang besar, anggaran 45 minit atau sehingga masak.
6. tuk lebih lazat cicah dengan kelapa parut putih yang telah gaul sedikit garam.
------------------------------------------------------
/* Tip Mhasilkan Apam Yg Gebuz */
------------------------------------------------------
--> Tepung2 yang digunakan hendaklah diayak supaya tiada ketulan didpti nnt ya
--> Sapu acuan ngan minyak supaya seang hendak dklrkan nnt
--> Air di dalam kukusan hendaklah dididihkan tlebh dahulu dhl ya ... slps itu gunakan api kecil
---------------------------------------------------
No comments:
Post a Comment