URL: https://enjoymusic.ai
:: Bahan2Nya ::-
----------------------
•*¨*•.¸¸❥ 140 gm tepung gandum - min guna tepung superfine, nk bg halus mulus gittew ..
•*¨*•.¸¸❥ 1 1/2 sudu teh baking powder - diayak sekali bersama tepung gandum + bicarbonat soda 1 sdk
•*¨*•.¸¸❥ 140 gm gula halus - kemanisan ni dah perfect kot ... in shaa allah
•*¨*•.¸¸❥ 75 ml susu segar atau susu cair - min add ngan 3 keping cheddar cheese + 35ml ice cream soda/sprite
•*¨*•.¸¸❥ 2 biji telur -- hak ni direct from peti sejuk ya
•*¨*•.¸¸❥ 1 sudu kecil ovelette (cake stabilizer)
•*¨*•.¸¸❥ 1/2 sudu esen vanilla
•*¨*•.¸¸❥ sedikit perwarna kuning/perasa lemon
•*¨*•.¸¸❥ sedikit pewarna pink/perisa strawberries
•*¨*•.¸¸❥ sedikit pewarna purple/perisa bluebeeries
•*¨*•.¸¸❥ cone kertas (kertas balut burger or kertas nasi lemak .. nnt min buat bideo tunjukkan cara lipat kertas ya)
:: Cara2 MembuatNya ::-
--------------------------------------
•*¨*•.¸¸❥ 1. Pukul telur dan gula pasir sehingga kembang (white stage), meanwhile boleh ayak tepung superfine + baking powder, meanwhile lagi * wink* leh panaskan susu cair + cheddar cheese slice tadi ...lps tu campurkan 35ml ngan ice cream soda/sprite/100 plus
•*¨*•.¸¸❥ 2. Kemudian masukkan campuran tepung superfine + baking powder yang telah diayak bersama diselang-selikan dengan campuran susu cair + cheese td.. pukul lagi sehingga
•*¨*•.¸¸❥ 3. Bila dah habis masukkan tepung + susu tu, masukkan ovalette aka cake stabilizer ni tadi ... pukul lagi sehingga ice cream peak (lk 10-15 mins)ini yg akan menentukan kegebuan apam tu nnt ya...
•*¨*•.¸¸❥ 4. Lepas tu boleh colorkan ikut suka according to your liking ..
•*¨*•.¸¸❥ 5. Masukkan setiap warna dlm piping bag (or boleh gn plastik bersih) ..seal n tebuk lubang at the end.... meanwhile boleh panaskan steamer 10 mins b4..
•*¨*•.¸¸❥ 6. Picit adunan ke dalam kone kertas layer by layer, selangselikan warna .. buat sehingga habis batter ...
•*¨*•.¸¸❥ 7. Kukus dalam 10-15 mins ... leh steam muka sekali, bg peloles hahaha ...
Ingat, jangan buka cone dulu ye sbb nk curah chocolate ganache tau !•*¨*•.¸¸❥ buangkan/gunting cone kertas, buka tu jgn ganaz k sbb nnt apam tu xde ekoq aiyok x tau !! ...then, taraaaa ... dah siap :D
•*¨*•.¸¸❥ cairkan cooking chocolate dgn double boiler method. Coklat pula tak kisah kita nak gunakan dark choc, milk choc, choc coins, choc nibs or like so ...
No comments:
Post a Comment