Bahan2 Tuk Pudding :-)
-------------------------------
- •*¨*•.¸¸❥ 8 keping roti - sy guna gardenia biasa je tu ...
- •*¨*•.¸¸❥ 2 cawan susu segar
- •*¨*•.¸¸❥ 4 sudu besar gula halus - ikut keperluan ya, x suka manis x perlu letak ...
- •*¨*•.¸¸❥ 2 biji telur - x letak pun xpe
- •*¨*•.¸¸❥ 1 sdt esen vanilla
- •*¨*•.¸¸❥ 2 sdb mentega - cairkan
- •*¨*•.¸¸❥ sedikit kismis
- •*¨*•.¸¸❥ 1 sdt instant custard powder - boleh beli kat bakery supplier, sy add
- •*¨*•.¸¸❥ 1sdt cinnamon powder - optional, sy add
-------------------------------------------------
- •*¨*•.¸¸❥ 1 tin susu cair
- •*¨*•.¸¸❥ 1/4 tin air - ikut keperluan ya
- •*¨*•.¸¸❥ 2 sudu besar tepung kastad
- •*¨*•.¸¸❥ 2 sudu besar gula halus - ikut keperluan ya
- •*¨*•.¸¸❥ 1 sudu teh esen vanilla
- •*¨*•.¸¸❥ Sedikit kismis or buah2an segar/or kering- raisin, cranberries, apricot is the best !
- •*¨*•.¸¸❥ Daun pandan - jika suka
--------------------------------------------------------
- STEP 1 - First buat kuah yang nak direndamkan roti tadi, masukkan susu segar, gula halus, telur, instant custard powder, melted butter, vanilla essence dan cinnamon powder dalam 1 bekas or boleh guna FP or blender ya.... senang nak throw in and sebatikan semua.. Pukul hingga bahan2 sebati ... Ketepikan kejap.
- STEP 2 - Sapu baking pan dengan butter all over ya. Lepas tu boleh racik2, tarik2, potong2, pecah2kan, gunting2kan roti ikut berapa byk uols suka. Lepas tu organize bg cantik ...tak susun pun sokay jek, biarkan seketika dlm 15 mins or so spy roti + liquid terendam dan absorbing/penetrating at roti sekejap.. MeanWhile boleh heat up the oven 10 mins b4 baking the puding .... pic step2 mcm kat bawah ya :-
- STEP 3 - Lepas organized, akhir sekali taburkan kismis (kismis hitam dan golden), any buah2an kering like cranberries, apricot, kurma arab dsbgnya pun boleh .. if xnak letak pun sokay jek ..
- STEP 4 - Tuangkan campuran/liquid tadi di atas pudding, make sure sos tu tenggelamkan roti dan ratio pudding n liquid just ngam2 jek.. Biarkan roti + liquid dalam 15 mins or so, nk bg absorbing to the roti, dah kembang prepare tuk bakar ...
- STEP 5 - Panaskan oven 10 mins b4, selepas itu dibakar pada suhu 160-180C selama 30-45 minit.. Boleh adjust temp and timing ikut suka and suits uolsnya oven la ...bila liquid has all absorbed to the roti, should be crispy on the top and juicy on the inside ...oh yeah ckp mcm Food Network star plaks ..lamak .. Bila dah sejuk boleh masukkan freezer ya ... !
-----------------------------------------------------------
- *¨*•.¸¸❥ STEP 1 - Masukkan susu krimer ke dalam periuk, masukkan daun pandan untuk wangi .. boleh buat 'simpulan cinta sayang' dan throw in the liquid ...
- *¨*•.¸¸❥ STEP 2 - Boleh masukkan air putih secukupnya untuk banyakkan sos kastard if uols famili yg ramai tu kan .. ...
- *¨*•.¸¸❥ STEP 3 - Masukkan tepung kastard ke dlm periuk depends on byk mana kita masukkan air dan sus cair tadi dan panaskan guna api sederhana.. masak sampai pekat.. kepekatan sos terpulang pada selera.. dah sejuk nanti lagi pekat sebenarnya..
- *¨*•.¸¸❥ STEP 4 - Masukkan gula pasir secukupnya, nak guna condensed milk pun ok jugak ..nak combine both is the best ...hehe ..
- *¨*•.¸¸❥ STEP 5 - Boleh masukkan buah2an kering jika suka, vanilla essence nak bg wangi lagi or buah2 segar mcm epal merah or hijau .. suaikan rasa and voila da siap! .....
- *¨*•.¸¸❥ STEP 6 - Boleh la dihidangkan ... Curahkan sos/gravy atas pudding mmg da bomb da rasanya ...
- *¨*•.¸¸❥ - bila buat sendiri terasa 'kepuasan' dan 'kenikmatan'nya, caya la ! .. ... makan panas2 pun sokay or mkn sejuk2 pun sodap gek ...ce try ! ...
No comments:
Post a Comment