Oh ya ada N3 pocket gardenia ni b4 .. boleh try mn2 yg uols suka, steps sama jek lebih kureng gitu ...Okies, jom layan ..
Sumber : Google
Edited By : MissRose@Redroses2u.Net
Bahan2 Tuk INTInya :-)
---------------------------
- 2 keping daging burger (sy guna brand RAMLY BURGER) - potong kecil
- 1 bj bwg holand/merah besar ptg dadu - chopped dadu
- 2 bj kentang - kupas kulit, chopped dadu
- 5 bj bwg pth cincang
- 2 bj bawang merah kecil
- garam secukup rasa
- serbuk perasa - ni mcm2 sy guna serbuk cili, serbuk rendang, sup, kurma dll heheh
- sedikit daun bawang/sup - potong kecil
- Sedikit sos lada hitam- optional sy x bubuh
Cara2 Membuat INTINya :-)
-------------------------------
- Tumis bwg putih + bawang merah kecil smpai naik bau... Masukkan daging burger ramly tadi ya.. daging tu dipotong2 kecil or boleh jek disiat2 masa nk tro in the pan ...Pic mcm di bawah ya :-
- Masukkan chopped ubi kentang dan curahkan air putih tuk bagi ubi kentang empuk dlm 5-10 mins kot ... Pic mcm kat bawah ya :-
- Agak2 kentang dah empuk, leh masukkan bahan2 lain seperti serbuk perasa - sy masukkan pelbagai serbuk perasa kekonon perasan mcm Bobby Flay/BF masak ...seme nk letak ...sedap ke x blkg kira !! Haha ... Pic mcm kat bawah ya :-
- Selepas itu masukkan chopped bawang besar ya. Lps tu serbuk cheese (optional), serbuk roti (again memandai jek lebih) heheh ...
- Akhir sekali, masukkan daun bawang or daun sup (coriander or cilantro). Gaul rata dan taraaa dah siap pun ...alhamdulillah ....boleh la prepare the pocket bread plaks ...
- ..Gambar INTI yg finale x berapa nk ada plaks ...tu jek yg ada di tpt kejadian .... sy crop jek apa yg dpt ya ...
Bahan2 yang diperlukan slice bread (ikut suka byk mn pun), gelas plastik dan minyak tuk menggoreng ya :-
- Mula2 tekap roti gardenia dgn cwn, goreng dan belah dua.. Note : Hny roti gardenia je leh trus goreng gni tnp guna serbuk roti dgn tekstur cmtu.... Pglaman sy, roti lain kalau wt mcm gni terlalu serap minyak..
- Note lagik ngeee :-) - ada yang rolling the bread bg nipis, nk bg roti padat n kurang serap minyak bagai ..tu terpulang uols ... Stepz mcm kat bawah ya :-
- selepas itu digoreng di dalam minyak panaz ngan api ganaz ye .. goreng smpi brownish ... tapi awas jgn hangus plaks ... nnt jd pocket charcoal plakz ...ngeee
- Selepas itu dipotong dua dan dimasukan inti yang disukai, sy masukkan 2 versions - scramble eggs dan inti ala2 karipap yg dimasak tadi ...pic mcm kat bawah ya .. :
- Selepas itu boleh la diletakkan sos yg disukai mcm mayonaise, chili sauce, 1000 island ke, mustard dsbgnya ...
Bahan2 ialah :
------------------
- Roti putih potong Gardenia - any brand pun sokay jugak
- Ais Krim perasa anything - chocolate, neopolitan or choc swirl dsbgnya..
- Gelas or mould peberet - untuk ditekap pada roti
Cara2 MembuatNya :
---------------------------
- Step 1 - Doublekan roti tersebut. .ambil cawan . Dan tekapkan pada roti. .pastikan didalam roti tersebut terisi aiskrim ditengah2nya ya ....
- Step 2 - Step seterusnya..roti yang telah ditekap perlu dibalut dengan plastik agar tidak melekat antara satu sama lain . .roti yang dah siap dibalut perlu diletakkan dalam freezer selama beberapa jam..
- Ini adalah untuk mengekalkan kebekuan aiskrim yang ada di dalamnya ..sebab takut nanti bila terus goreng aiskrim dh cair..
- Dah simpan beberapa jam dalam peti ais..panaskan minyak ..so it's time to menggoreng pau/ roti aiskrim tersebut dengan api yang garang plus ganazz .. make sure minyak betul-betul panas takut nanti roti tersebut menyerap minyak ..
No comments:
Post a Comment