Kobis yang kaya dengan kalsium, fosforus, zat besi, sodium, potasium dan vitamin A, B- Kompleks dan C dapat meredakan masalah di bahagian perut dan hati seperti yang dialami oleh mereka yang lali arak. [perlu rujukan] Kompaun belerang dalam kubis dapat menghindarkan pengeluran carcinogen, sejenis bahan kimia berbahaya dalam tubuh badan. [perlu rujukan] Amalan memakan kobis dapat menghalang carcinogen daripada bergabung menjadi sel-sel darah. Selain itu asid amino yang mengandungi belerang dalam kubis juga bertindak menurunkan paras kolestrol , meredakan saraf dan menenangkan fikiran dan sekaligus membantu seseorang itu tidur dengan selesa pada waktu malam.[perlu rujukan]
Kobis bulat banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur
Saya tgk ada blog yg tumis bahan2 kisar tp sy x tumis la ye sbb xnak b'minyak tapi kalau uols suka boleh applykan .. versi saya sy x tumis bahan2 kisar, just put in the pan, letak santan & sayur kobis + bahan2 optional ... .
Bahan2 SempoiNya :-)
----------------------------------
- 1/2 biji kobis bulat saiz sederhana - sy x buang 'core' & hiris memanjang dan besar2
- 1 camca besar penuh udang kering rendam sekejap, tos dan tumbuk kasar - sy guna ikan bilis jek
- 1 biji bawang besar, hiris halus
- 4 ulas bawang putih, dititik
- 1 biji cili merah, hiris
- 1200 ml santan cair
- 1 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut - optional
- 1 tngki cili merah - optional
- 2 batang serai ~ di ketuk - again optional
- 5 ekor udang basah ~ buang kepala dan belah belakang, cuci bersih - x letak pun xpe, sokay jek
- bbrp biji fish ball
- 4-5 tngki cili padi - to spice up & hiasan jek ...
- sedikit carrot - potong suka hati
- garam & serbuk perasa
How's To Stepz By Stepz :-)
--------------------------------------
- Kobis direndam air garam 10-15 mins tuk buang kotoran dan serangga2 kecil dicelah2 kobis. Toskan slps itu. Carrot, fish cake & cili padi/merah dihiris. Santan diblender & diperah bagai.
- Bahan2 kisar ditumbuk dan masukkan ke dalam periuk. Tuangkan santan secukupnya.
- Masukkan santan cair ke dalam periuk bersama bahan kisar bawang merah, bawang puith dan udang kering or ikan bilis. Kacau rata dan masak hingga mendidih.
- Masukkan kobis dan masak hingga kobis 1/2 lembut, jika kurang kuah tambah sedikit air. Masukkan fishball/carrot/soo hoon aka suhun (toskan) dan hirisan cili padi or cili merah. gaulkan dan kacau rata.
- Perasakan dengan garam secukupnya dan serbuk perasa. Kacau perlahan dan biar mendidih sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
- Hidangkan bersama sambal belacan dan ikan goreng/ikan masin.......pengsann >__<
•*¨*•.¸¸❥ End of Pelbagai Sayur - Sayur Kobis Masak Lemak Putih •*¨*•.¸¸❥
No comments:
Post a Comment