Sumber : Masak Hari Ini Amy Aziz Mohamed
Tak pasai2 teringin sgt kerabu maggi ni. Teringt masa mkn kat Floating Market Hatyai..ok, sendiri bagi 5 bintang wpun buat sendiri. Mmg sedap mcm mkn kat siam. Bahan2nya..tuan resepi dari group MAHN kata wajib guna maggi brand yg mcm tu. Kalau tak bkn kerabu maggi namanya.. ok, i follow. Tqsm penyumbang resepi.
Maggi yang digunakan ialah Halal Serda Instant Noodles That Tom Yam - Shrimps Flavour, pic mcm kat bawah ya :-
pic2
-----
Udang kecik, udang besaq & sutun dicelur. Ada juga yg campurkan fish ball, crab stick .. so boleh suaikan ikut palette uols ...
pic3
------
Air celur seafood tadi guna utk celur maggi pulak. Sbb kita nak maggi tu terasa manis seafood tu.
pic4
---------
Masukkan perencah maggi. Kalau tak tahan pedas jgn la boh semua perencah tu..ya ampun blh berasap mulut, telinga weiiii
--------
Daun ketumbar, buah tomato, bawang besar, cili padi & limau nipis. Potong la mcmana pun takpe..
pic6
------
Campur semua bahan2 tu
----------
Boh air limau 1,2 biji + sos sotong 2, 3 sudu teh + gula secoet. Tu utk 3 peket maggi. Godek2 bg rata & mesra.
pic8
------
Taarraaaaa...nyum nyummm😋 ...yummy yummy yummy goes to my tummy >_<
No comments:
Post a Comment