skip to main |
skip to sidebar
•*¨*•.¸¸❥ DIY Hot Plate & HomeMade Sizzling Yee Mee •*¨*•.¸¸❥
:; Bahan Utama Kuah Sizzlling ::
- Ayam
- Cendawan Shitake
- 5-6 ulas bawang putih
- Segenggam cili kering
- 2inci halia
- Kiub Pati Ayam
- Kicap makan pekat
- 6sb Sos tiram
- Garam
- Gula
- Air (ikut nk kuah byk mana)
- Bancuhan tepung jagung
- Minyak
- Yee Mee (rendam dgn air biasa sekejap,jgn air pns nt kmbg xsedap)
- Sawi
- Telur
:: Cara2 MenyediakanNya ::
- Step1 - Candawan shitake kalau yg kering kene rendam semalaman..br
lembut..beli yg 'fresh' kat giant..sy rendam jugak sekejap..bau dia agak
kurang enak macam bau petai..hehehhe
- Selepas itu, tumis cili kering,bawang putih n halia ketuk je bg pecah
- Step3 - Masukkan ayam bila bahan tumis dh naik bau..kiub pati ayam skli..
- Step4 -Masukkan
cendawan shitake,air ,sos tiram,kicap pekat,garam gula secukup
rasa....Letak air banyak2 pun xpe.... perlhankn api..biar sampai didih..boleh
juga letak lada hitam atau lada sulah...
- Step5 - Bila
rasa dh cukup..kuah szilling tu mmg nmpk agak coklat2 perang......boleh
masukkan bancuhan tpung jgung nk bg pekat..biar didih atau reneh lama
pon xpe..
- Step6 - Takde
hot plate..just masak guna pan je..buka api besar letak kuah sikit atas
pan..masukkan yee me yg dh rendam n tos td..letak sayur sawi yg dh
celur then curah lagi kuah..ikut keselesaan sendri..
- Step7 -Bila dh nk mendidih pecah telur..proses ni kejp je..biar telur kuning tu xpyh masak sgt..bg g0yang2 sikit..heheheh
- NOTE : * lebihan kuah boleh simpan dlm peti utk masak lagi..sayur boleh pelbagaikan.. letak carrot ke..kobis ke..
-
NOTE : Yee Mee Dicelur sebentar 10-15minits, toskan dan dimasukkan pula ke dalam air sejuk dan toskan semula ...
•*¨*•.¸¸❥ End of DIY Hot Plate & HomeMade Sizzling Yee Mee •*¨*•.¸¸❥
ing Mee
Oleh : Surianti Ramli
Bahan2 :
Yee mee
-direndam dalam air panas selama 10 minit - 15 minit. Toskan.
Bahan lain :
Sayur sawi
Karrot
Telur ayam
Bahan Kuah (boleh disediakan lebih awal) :
2 keping dada ayam dipotong kecil
7 - 10 biji cendawan shitake direndam dalam air biasa 1 jam (utk
melembutkannya)
5 tangkai cili kering dipotong 3 bahagian
5 ulas bawang putih (tumbuk)
1 labu bawang besar (tumbuk)
1 inci halia (tumbuk)
3 sb sos tiram
3 sb kicap pekat
1 sb kicap cair
6 cawan air
1 kiub pati ayam
1 sb serbuk lada hitam
Garam/gula secukup rasa (sikit sahaja)
2 sb tepung jagung dibancuh dengan 1/3 cawan air
1 sk minyak bijan
Sedikit minyak masak
-panaskan minyak masak.
-tumis bawang, halia dan cili kering hingga harum.
-masukkan isi ayam bersama air dan rebus hingga empuk.
-masukkan sos tiram, kicap, kiub pati ayam, garam/gula, serbuk lada
hitam dan cendawan shitake. Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung
jagung untuk memekatkan kuah. Akhir sekali masukkan minyak bijan. Tutup
api.
Cara penyediaan sizzling mee :
-hidupkan api. Sediakan hot plate. Letakkan mee di atasnya. Curahkan
kuah. Setelah mee lembut, pecahkan telur. Masukkan sayur dan biar
sekejap. Sedia dihidang bersama cili jeruk jika suka.
Catatan :
-jika tiada hot plate, gunakan kuali biasa dan setelah masak, pindahkan
ke dalam pinggan untuk dimakan.
-jika tiada kicap pekat/cair, gantikan dengan kicap lemak manis.
Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZ
Sizzling Mee
Oleh : Surianti Ramli
Bahan2 :
Yee mee
-direndam dalam air panas selama 10 minit - 15 minit. Toskan.
Bahan lain :
Sayur sawi
Karrot
Telur ayam
Bahan Kuah (boleh disediakan lebih awal) :
2 keping dada ayam dipotong kecil
7 - 10 biji cendawan shitake direndam dalam air biasa 1 jam (utk
melembutkannya)
5 tangkai cili kering dipotong 3 bahagian
5 ulas bawang putih (tumbuk)
1 labu bawang besar (tumbuk)
1 inci halia (tumbuk)
3 sb sos tiram
3 sb kicap pekat
1 sb kicap cair
6 cawan air
1 kiub pati ayam
1 sb serbuk lada hitam
Garam/gula secukup rasa (sikit sahaja)
2 sb tepung jagung dibancuh dengan 1/3 cawan air
1 sk minyak bijan
Sedikit minyak masak
-panaskan minyak masak.
-tumis bawang, halia dan cili kering hingga harum.
-masukkan isi ayam bersama air dan rebus hingga empuk.
-masukkan sos tiram, kicap, kiub pati ayam, garam/gula, serbuk lada
hitam dan cendawan shitake. Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung
jagung untuk memekatkan kuah. Akhir sekali masukkan minyak bijan. Tutup
api.
Cara penyediaan sizzling mee :
-hidupkan api. Sediakan hot plate. Letakkan mee di atasnya. Curahkan
kuah. Setelah mee lembut, pecahkan telur. Masukkan sayur dan biar
sekejap. Sedia dihidang bersama cili jeruk jika suka.
Catatan :
-jika tiada hot plate, gunakan kuali biasa dan setelah masak, pindahkan
ke dalam pinggan untuk dimakan.
-jika tiada kicap pekat/cair, gantikan dengan kicap lemak manis.
Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZ
leh : Surianti Ramli
Bahan2 :
Yee mee
-direndam dalam air panas selama 10 minit - 15 minit. Toskan.
Bahan lain :
Sayur sawi
Karrot
Telur ayam
Bahan Kuah (boleh disediakan lebih awal) :
2 keping dada ayam dipotong kecil
7 - 10 biji cendawan shitake direndam dalam air biasa 1 jam (utk
melembutkannya)
5 tangkai cili kering dipotong 3 bahagian
5 ulas bawang putih (tumbuk)
1 labu bawang besar (tumbuk)
1 inci halia (tumbuk)
3 sb sos tiram
3 sb kicap pekat
1 sb kicap cair
6 cawan air
1 kiub pati ayam
1 sb serbuk lada hitam
Garam/gula secukup rasa (sikit sahaja)
2 sb tepung jagung dibancuh dengan 1/3 cawan air
1 sk minyak bijan
Sedikit minyak masak
-panaskan minyak masak.
-tumis bawang, halia dan cili kering hingga harum.
-masukkan isi ayam bersama air dan rebus hingga empuk.
-masukkan sos tiram, kicap, kiub pati ayam, garam/gula, serbuk lada
hitam dan cendawan shitake. Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung
jagung untuk memekatkan kuah. Akhir sekali masukkan minyak bijan. Tutup
api.
Cara penyediaan sizzling mee :
-hidupkan api. Sediakan hot plate. Letakkan mee di atasnya. Curahkan
kuah. Setelah mee lembut, pecahkan telur. Masukkan sayur dan biar
sekejap. Sedia dihidang bersama cili jeruk jika suka.
Catatan :
-jika tiada hot plate, gunakan kuali biasa dan setelah masak, pindahkan
ke dalam pinggan untuk dimakan.
-jika tiada kicap pekat/cair, gantikan dengan kicap lemak manis.
Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZzzling Mee
Oleh : Surianti Ramli
Bahan2 :
Yee mee
-direndam dalam air panas selama 10 minit - 15 minit. Toskan.
Bahan lain :
Sayur sawi
Karrot
Telur ayam
Bahan Kuah (boleh disediakan lebih awal) :
2 keping dada ayam dipotong kecil
7 - 10 biji cendawan shitake direndam dalam air biasa 1 jam (utk
melembutkannya)
5 tangkai cili kering dipotong 3 bahagian
5 ulas bawang putih (tumbuk)
1 labu bawang besar (tumbuk)
1 inci halia (tumbuk)
3 sb sos tiram
3 sb kicap pekat
1 sb kicap cair
6 cawan air
1 kiub pati ayam
1 sb serbuk lada hitam
Garam/gula secukup rasa (sikit sahaja)
2 sb tepung jagung dibancuh dengan 1/3 cawan air
1 sk minyak bijan
Sedikit minyak masak
-panaskan minyak masak.
-tumis bawang, halia dan cili kering hingga harum.
-masukkan isi ayam bersama air dan rebus hingga empuk.
-masukkan sos tiram, kicap, kiub pati ayam, garam/gula, serbuk lada
hitam dan cendawan shitake. Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung
jagung untuk memekatkan kuah. Akhir sekali masukkan minyak bijan. Tutup
api.
Cara penyediaan sizzling mee :
-hidupkan api. Sediakan hot plate. Letakkan mee di atasnya. Curahkan
kuah. Setelah mee lembut, pecahkan telur. Masukkan sayur dan biar
sekejap. Sedia dihidang bersama cili jeruk jika suka.
Catatan :
-jika tiada hot plate, gunakan kuali biasa dan setelah masak, pindahkan
ke dalam pinggan untuk dimakan.
-jika tiada kicap pekat/cair, gantikan dengan kicap lemak manis.
Sizzling Mee
Oleh : Surianti Ramli
Bahan2 :
Yee mee
-direndam dalam air panas selama 10 minit - 15 minit. Toskan.
Bahan lain :
Sayur sawi
Karrot
Telur ayam
Bahan Kuah (boleh disediakan lebih awal) :
2 keping dada ayam dipotong kecil
7 - 10 biji cendawan shitake direndam dalam air biasa 1 jam (utk
melembutkannya)
5 tangkai cili kering dipotong 3 bahagian
5 ulas bawang putih (tumbuk)
1 labu bawang besar (tumbuk)
1 inci halia (tumbuk)
3 sb sos tiram
3 sb kicap pekat
1 sb kicap cair
6 cawan air
1 kiub pati ayam
1 sb serbuk lada hitam
Garam/gula secukup rasa (sikit sahaja)
2 sb tepung jagung dibancuh dengan 1/3 cawan air
1 sk minyak bijan
Sedikit minyak masak
-panaskan minyak masak.
-tumis bawang, halia dan cili kering hingga harum.
-masukkan isi ayam bersama air dan rebus hingga empuk.
-masukkan sos tiram, kicap, kiub pati ayam, garam/gula, serbuk lada
hitam dan cendawan shitake. Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung
jagung untuk memekatkan kuah. Akhir sekali masukkan minyak bijan. Tutup
api.
Cara penyediaan sizzling mee :
-hidupkan api. Sediakan hot plate. Letakkan mee di atasnya. Curahkan
kuah. Setelah mee lembut, pecahkan telur. Masukkan sayur dan biar
sekejap. Sedia dihidang bersama cili jeruk jika suka.
Catatan :
-jika tiada hot plate, gunakan kuali biasa dan setelah masak, pindahkan
ke dalam pinggan untuk dimakan.
-jika tiada kicap pekat/cair, gantikan dengan kicap lemak manis.
Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNI
No comments:
Post a Comment