---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
•¨•.¸¸⊰✿¸ © Sambal Goreng Ikan Bilis Ezy--Pezy--Yummy •¨•.¸¸⊰✿¸
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bahan2 Sempoi Gilez :-)
---------------------------
•¨•.¸¸⊰✿¸ segenggam ikan bilis secukupnya - sy gunakan gred langkawi
•¨•.¸¸⊰✿¸ 2 ulas bawang putih
•¨•.¸¸⊰✿¸ 3 bawang merah
•¨•.¸¸⊰✿¸ 1 biji bawang besar - optional, lau suka la
•¨•.¸¸⊰✿¸ 1 cawan cili segar - beli cili segar dan blend ya
•¨•.¸¸⊰✿¸ 1sdk serbuk perasa - optional
•¨•.¸¸⊰✿¸ 1sdk garam
•¨•.¸¸⊰✿¸ 1/4 cwn air asam jawa or asam keping - optional
Method PenyediaanNya :
-------------------------------
•¨•.¸¸⊰✿¸ 1 - Rendam sekejap ikan bilis + cuci + selawat, leps goreng tanpa minyak dalam kuali untuk mengeringkan airnya. Put aside kat tepi kuali ikan bilis ni sementara tuangkan minyak dalam kuali.
•¨•.¸¸⊰✿¸ 2 - Goreng ikan bilis sehingga garing. Kemudian min letakkan di atas kitchen paper untuk menyerap minyak lebihan (kalau suka boleh hancur2kan sikit ikan bilis at this level).
•¨•.¸¸⊰✿¸ 3- Minyak goreng ikan bilis tadi jangan dibuang tapi digunakan untuk menumis bawang dan langkah seterusnya. Itulah secreto de amor yg boleh membuatkan saper makan jd igauan minda hikhik
•¨•.¸¸⊰✿¸ 4 - Tumbuk bawang putih, bawang merah sehingga hancur, selepas itu tumis bawang putih dan bawang merah sehingga garing....
•¨•.¸¸⊰✿¸ 5 - Selepas itu masukkan cili segar yang telah diblend tadi. Goreng sambal sehingga garing dan naik minyak
•¨•.¸¸⊰✿¸ 6 - Setelah cili betul2 garing, masukkan bahan perasa2 seperti garam, bahan perasa dsbgnya or bawang besar pun boleh masukkan sekali at this point.
•¨•.¸¸⊰✿¸ 7 - Akhir sekali, masukkan ikan bilis goreng yang telah digoreng dan diletakkan di atas kitchen towel tuk serap minyak. Kacau rata sekejap dan serve ! voila ! devine tol ghasenya !!
No comments:
Post a Comment