Sunday, July 12, 2020

•*¨*•.¸¸❥ Bagaimana Melukis Jelita Marble Cake (Kek Marble Jelita) Ezy Pezy Yummy •*¨*•.¸¸❥



salam gaiss, min bg idea buat sweet dessert hujung minggu ya .. agak ketinggalan ketapi psl kek marble jelita viral ni tp xpe la kan hikhik ... bahan2nya simple dimple jek .. lau xnak guna sponge mix campur jek tepung + b powder + b soda ..same jek .... ok yuk kita try kek viral ni hikhik .... oh ya, this is basic sponge cake ya, so leh amik recipes ni & adjuss ikut suka, cut 2-3 layer, put any fillings & decorate as desire ... min x asingkan yolk & white like mcm others ya sbb yg ni hak ni mmg takat gebuzz dewa da hikhik but if nak 'separate' pun ok juga ....

source : kawan yg meniaga baking @yuliebakethecake
edited by : missrose@redroses2u.net






------------------------------------------------------------------------------------------
          ¨•.¸¸❥  Jelita Marble Cake (Kek Marble Jelita) ¨•.¸¸❥
------------------------------------------------------------------------------------------

/* Bahan2Nya :-) */
-----------------------------
¸✿ 250 gm sponge mix  -  min guna 'optima' version
¸✿ 5 biji telur gred A - lau gred B jadi 6 biji
¸✿ 3 sdb gula icing - letak lebih if nk manis
¸✿ 60ml air masak suhu sederhana (if nak letak perasa like pandan, put with this boiled water)
¸✿ 60ml corn oil or butter - i used butter, melted
¸✿ 1/2 tsp ovelette
¸✿ 1 tsp bicarbonat soda
¸✿ 1 tsp baking powder
¸✿  1 tsp vanilla essence¸✿  1/2 tsp garam





/*  Cara2 MembuatNya :-)   */
------------------------------------------
•¨•.¸¸❥ Pukul telur dan gula sehingga kembang / putih, approximate 7-12 mins ...
•¨•.¸¸❥  Meanwhile menunggu tu bolehlah ayakkan sponge mix + baking powder + bicarbonat soda  (even sponge mix mmg dah ada gula but if you sift and then the granule gula tu dah remains)
•¨•.¸¸❥   Lepas tu masukkan sponge mix sikit2 sampai habis, boleh rendahkan mixer sbb xnak bg tepung tu terpercik (mcm air ke??) ke serata dapur ...
•¨•.¸¸❥ Lepas tu masukkan ovalette dan pukul lagik sampai ice cream peak (sofpeak)
•¨•.¸¸❥ Cairkan mentega dengan kaedah double boiler sehingga cair, boleh juga gunakan minyak masak tp hasilnya kureng gebu gitu.
•¨•.¸¸❥ Masukkan masuk air panas (boiled water, if nak letak perasa like pandan, put bersama this air) sikit2.
•¨•.¸¸❥ Pukul lagi adunan smpi gebu .. keje kita pukul jek kot hikhik ..
•¨•.¸¸❥ Buat lorekan/marble ikut suka - for beginner buat lorekan senang2 jek sbb mak aii susah gek lukis atas kek ni ..
•¨•.¸¸❥ Bakar pada suhu 150-160C selama 30-40 mins. Selepas itu terbalikkan atas wayer rack so that the cake will flatten ... sejukkan .. n it's doneee ...

~* Semoga Bermanfaat . InsyaAllah ..  *~

#kekmarblejelita
#jelitamarblecake
#spongecake
#kuihmuihmelayu
#pelbagaireakfast
#pelbagaiminumpetang



No comments: