Cerita asal nak letak kat opis, nk mkn panas2 gittew ceritanya ...sbb miss rose ni sejenis 'apek'nya keturunan so, it's run in the BLOOD la kan ?? Sape di dalam KASUT yang sama (in the same shoes), ull know this !! ... mkn panas2 tu mmg WAJIB la kan ..hehehe, yup tahu SUNNAH RASULULLAH mmg kene mkn food sejuk ...tu bg kat cik somi la hahaha ...dia MAMAK style kot ... mkn kari 3-4 hari punya hahaha ...sorry ye MRA .... #bknnakkecam #missroseguraujek
Tapi ada keburukan sikit, handle dia mmg x brp nak kuat ..MAMPOI berderai-merai pan ku itu nanti bila di'share' ramai2 nnt ... Sbb dah byk brg org SEDEKAH jadik ARWAH kat sini ...microwave, hot plate pan, kettle ...sejenis tinggal kenangan2 jek ...so, kene fikir 2-3-4 riban kali nk tgglkan kat opis ni .... adesss, HELP ME plz !!! Kalau sejenis KEGANASAN or x reti nk BERHATI2 mcm mn ....
In terms of LONG LASTING ..part ni xleh comments sbb x tahu kan ...so FAR so BESH !! ...Wallahualam ... Wah apa yang menariknya pan ni ?? Copy dr shopee la ye ...
-:: Product and Specification :-
-----------------------------------
- Allow to perform cooking Steaming, Frying, Stew, Cook, Grill, Pan-fried, Bake, Boil, Roast, Instant boiling
- Makes cooking meals so easy and fast!
- Suitable for college students or busy working adults
- Also suitable to be used in a small cooking area, less smoke
- Safe electric socket design, dry & wet can be applied.
- Lightweight and portable for travels
- Can cook various meals with it
- Cost efficient and safe to use
- Dimension: 30cm x 30cm x 16cm
-:: 5 Temperature Level ::-
----------------------------------
- Level 1 (Simmer): about 80℃±10℃
- Level 2 (Low): about 110℃±10℃
- Level 3 (Medium Low): about 140℃±10℃
- Level 4 (Medium): about 170℃±10℃
- Level 5 (High) : about 250℃±10℃
Pan-Grilled Salmon with Red Pepper Salsa
Ingredients
- Salmon:
- 2 teaspoons chili powder
- 1 teaspoon ground cumin
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon ground coriander
- 1/4 teaspoon ground chipotle chile powder
- 4 (6-ounce) skinless salmon fillets
- Cooking spray
- Salsa:
- 1 cup prechopped red bell pepper
- 1/4 cup chopped tomato
- 2 tablespoons prechopped red onion
- 1 tablespoon chopped fresh cilantro
- 1 1/2 teaspoons fresh lime juice
- 1/8 teaspoon salt
How to Make It
-
To prepare salmon, heat a grill pan over medium-high heat. Combine first 5 ingredients; rub evenly over fillets. Coat pan with cooking spray. Add fillets to pan; cook 4 minutes on each side or until desired degree of doneness.
-
While fish cooks, prepare salsa. Combine bell pepper and remaining ingredients. Serve salsa with fillets.
Source : http://resepisteamboat.blogspot.my/2013/08/resepi-steamboat-mudah.html
-:: Bahan-Bahan untuk Sup Resepi Steamboat ::-
-------------------------------------------------------
- 1/2 periuk air
- 1 paket sup bunjut
- 1 kiub ayam
- 4 biji bawang merah (diracik halus)
- 2 ulas bawang putih (diracik halus)
- 1 inci halia (dititik)
- Sedikit daun sup dan daun bawang
- Sedikit bawang goreng
-:: Cara-Cara untuk Menyediakan Sup Steamboat ::-
--------------------------------------------------------------
- 1) Rebuskan semua bahan-bahan ke dalam satu periuk yang sama.
- 2) Setelah mendidih, masukkan sup ke dalam mangkuk kosong dan taburkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan di atas meja.
-:: Bahan-Bahan Makanan untuk Resepi Steamboat ::-
--------------------------------------------------------------
a) Bahan-Bahan Utama - 1 kg daging lembu
- 1 ekor daging ayam
- 1 ekor ikan kurau/ siakap
- 1 kg udang kertas
- 1 kg isi ketam
- 1 kg sotong kembang
- 1/2 kg bebola ikan
- 20 biji telur puyuh
- 1 bungkus Bee Hoon
- 1 bungkus mee
- 4 biji telur ayam
- 1paket sosej
- 1 paket ham
b) Sayur-Sayuran
- 1 kg bunga kubis
- 1 kg sayur kailan
- 1/2 kg kacang sepat
- 1 kg kubis panjang
- 1 biji salad bungkus
- 1 tin cendawan butang
- 200 gram daun bawang
- 1/2 kg sawi pocahi
- 1 paket taufu
-:: Cara-Cara untuk Menyediakan Bahan-Bahan Utama ::-
--------------------------------------------------------------------
- 1) Daging lembu dan daging ayam dipotong setebal 2cm dan sepanjang 5cm.
- 2) Ikan kurau/ siakap dan sotong kembang juga dipotong kepada kepingan kecil.
- 3) Udang kertas dibuang kulitnya dan tinggalkan ekornya sahaja.
- 4) Bebola ikan dan ketam dipotong dengan mengikut suka hati.
- 5) Telur puyuh atau telur ayam direbus dan kulitnya dikopek.
- 6) Sayur-Sayuran akan dipotong dengan saiz yang senang untuk dimasukkan ke dalam periuk.
- 7) Bee Hoon dan mee boleh dimasukkan ke dalam periuk mengikut kegemaran sendiri.
-:: Bahan-Bahan untuk Sos Steamboat ::-
-----------------------------------------------
- 6 biji cili merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 3 sudu besar sos ikan*
- 3 sudu besar minyak bijan*
- 1/4 cawan cuka*
- 1/3 cawan kuah air atau kuah tomyam*
- Garam dan gula secukupnya*
- 1/2 sudu kacang tanah*
- Bijan
- Daun ketumbar (diracik-racik halus)
-:: Cara-Cara untuk Menyediakan Sos Steamboat ::-
-------------------------------------------------------------
3) Masukkan bahan bertanda * di dalam pengisar. Kisar sebati. 4) Masak di atas dapur sehingga sos menjadi sedikit pekat dan kemudian sejukkan.
5) Masukkan bijan dan daun ketumbar semasa dihidangkan.
Kesimpulannya, Resepi Steambot berasal dari Mongolia dan sekarang dapat dimakan dalam pelbagai bentuk di seluruh Asia Timur. Ia terdiri daripada periuk air rebusan panas atau sup yang diletakkan di tengah-tengah meja makan. Semasa periuk dikekalkan mereneh, bahan-bahan makanan dimasukkan ke dalam periuk dan dimasak di atas meja. Hidangan steamboat yang tipikal termasuk hirisan daging, sayur daun, cendawan, wantan, ladu telur, dan makanan laut. Makanan yang dimasak biasanya dimakan dengan sos. Di banyak kawasan, hidangan steamboat sering dimakan pada musim sejuk untuk memanaskan badan.
Semasa kita memakan steamboat, perhubungan yang mesra dapat dijalinkan dan akan menjadi lebih erat. Ini adalah kerana melalui cara memakan steamboat, kita tidak makan berasingan dan tidak makan secara individualistik sebagaimana makanan barat. Kita akan bersembang ria dengan keluaga atau kawan-kawan semasa menikmati makanan yang berbeza-beza kerana terlalu banyak makanan yang mempunyai perasaan yang berbeza dan istimewa. Kita akan berbincang antara satu sama lain mana satu makanan yang lebih sedap dan enak.
Makan steamboat bersama keluarga atau kawan-kawan dikatakan menegaskan perpaduan dan bersatu hati kerana ia dilakukan dengan sebuah periuk kongsi yang tunggal. "Weilu" mengelilingi periuk mempunyai maksud yang mendalam kepada orang-orang Cina yang banyaknya menganuti idea-idea Konfusianisme yang menekankan perpaduan keluarga. Gaya makan steamboat seringnya seronok dan dimakan dengan perlahan; orang-orang yang makan steamboat seringnya bersembang semasa makan bersama-sama. Secara tradisi, jenis makan ini kekadang berlangsung hampir sehari. Bir ialah minuman pilihan untuk hidangan resepi steamboat di China. Steamboat kekadang dimakan sebagai sebahagian perayaan Hari Cina Baru. Bentuk bulat periuk melambangkan perpaduan keluarga.
http://ezujusoh.blogspot.my/2014/02/cara-cara-membuat-steamboat.html
Steamboat |
Bahan-Bahan Sos :-
--------------------------
Sos Thai, Sos Tomato, Sos Cili, dan Sos Bawang Putih (mana-mana brand pun tak kisah) |
Daun ketumbar |
Keempat-empat sos tadi dimasukkan ke dalam periuk. Tambahkan 2 cawan air putih |
Panaskan dengan api yang sederhana, kacau sampai mendidih |
Apabila mendidih masukkan Daun Ketumbar yang telah dihiris nipis |
Kacau sekejap... mendidih terus tutupkan api tadi. Kemudian terus boleh masukkan ke dalam bekas untuk dihidangkan. |
-:: Cara-cara Membuat Kuah TomYam ::-
-----------------------------------------------
Daun Ketumbar, Karoy, Serai, Bawang Putih, dan Bawang Merah |
Ayam segar |
Ayam dipotong dan terus dimasukkan ke dalam periuk |
Masukkan juga air, dan terus bukakan apinya... isi ayam ni biar ia mendidih lama-lama. lagi lama lagi sedap |
Karot dipotong bulat (bunga-bunga gitu) |
Bawang Besar dibelah enam |
Bawang Putih diketuk je |
Serai juga diketuk |
Daun Ketumbar dipotong dalam seinci panjangnya |
Apabila mendidih macam ni |
Cuci daun limau purut.. terus masukkan |
Masukkan semua bahan yang telah diketuk tadi tu... senang kacang je |
Haa.. nak senang lagi guna je perencah segera adabi |
Masuk je ke dalam masakan yang sedang mendidih tu.. |
Cam ni lah rupanya |
Kemudian baru masukkan karot, garam , gula, dan serbuk perasa |
Last sekali masukkan dau Ketumbar. Mendidih je tutup lah api tu... siap lagi satu |
- :: Cara-cara membuat kuah sup ::-
-----------------------------------------------
Ayam direbus |
Mendidih je masukkan serai, Bawang Besar, dan, Bawang Putih |
Masukkan juga sedikit halia. Biarkan ia mendidih lama sedikit |
Kemudian masukkan Bawang Besar dan daun Sup, dan jangan lupa sedikit garam, dan serbuk perasa |
Mendidih je padamkan api... siap lagi satu |
-------------------------------------------------------------------
Yang ni beli je kat super market, lagi banyak jenis lagi sedap... tetapi pastikan halal |
Daging dan ayamg, yang dihiris nipis |
Kangkung, cendawan tiram, dan cendawan jepun |
Susun elok-elok di dalam bekas |
Telur... tapi cuci dulu... hidanglah bahan tadi mengelilingi periuk steamboat.. nanti senang merebus dan hehemm... makan leeee |
Masukkan kedua-dua jenis kuah tadi ke dalam periuk Steamboat. On kan suisnya dan tunggu sehingga mendidih, apabila mendidih masukkan bahan-bahan tadi |
Macam dalam gambar ni... kalau suka Tomyam...Tomyamlah...Kalau suka Sup...Suplah... Yang ni memang sedap |
Apabila dah masak...guna penyepit... panas tu |
And boleh makan...ummmmmm amat-amat sedap.. selamat mencuba... Semua tetamu pada hari tu amat berpuas hati. |
No comments:
Post a Comment