Oh ya takoyaki pan yg comel-lote tu sy beli kat Lazada for MYR42.70 jek (tgk ari ni cam lebih murah :D ..yesza ! homai ! homai !) - pic mcm kat bawah, tp 'ball size'nya kecik compare yg kita beli kat Takao Tau AEON tu ya ... tp sokay la for ladiez bite-size 'comei2 + ayu2' gittew ...suai tuk yg ctrl cun bagai ...
Sy sediakan 2 version ready-made version and from scratch version .... tuk filling and toppings bahan2 sama jek ...
Bahan2 tuk BATTER :-
-----------------------------
- 300g all-purpose flour/tepung serbaguna
- 3 telur ayam
- 1 liter (4 1/4 cups) air sejuk
- 3g salt
- 1/2 teaspoon kombu dashi stock granules *-
- 1/2 teaspoon katsuo dashi stock granules *-
- 2 teaspoons soy sauce
--------------------------------------
- 200g takoyaki flour
- 1 biji telur ayam
- 400 ml air sejuk
- 3g salt
- 2 sdb minyak sayur
-----------------------------
- sotong/udang - direbus, or your choice of cooked, cubed protein (you could use shrimp, squid, chicken, hot dogs, etc) - sy ganti ngan ayam, udang pun will do ...
- sedikit daun bawang
- tempura bits or rice krispies - optional
- cheese slice - chesdale
- sedikit potongan cili merah
- sedikit potongan kobis
Bahan2 tuk TOPPINGS :-
-----------------------------
- Japanese mayonaise - brand kewpie pun sokay
- Takoyaki sauce (you can buy this in a bottle at most Asian groceries, it usually has a picture of takoyaki on the front)
Note : - klu tk jumpa leh gune kicap manis+sos tiram @ Wochestershire Sos Lea & Perrin - bonito flakes/katsuobushi - yg ready made sy goreng bg garing sikit, baru nyummy gittew ..
- aonori (powdered seaweed) or seaweed strips
Langkah Penyediaan How's to Stepz By Stepz :-
-------------------------------------------------------------------
- 1. Campurkan (2 sudu besar=25ml) minyak masak, 1 biji telur ayam dan 400ml air putih aka air kosong ke dalam 1 jug/mangkuk dan pukul hingga sebati. Kemudian masukkan 1 pack tepung takoyaki (200gm) sedikit demi sedikit sambil gaul hingga rata.
- Note : Cara yang sy tunjukkan (base on pic) ni masukkan all in the batter, sama je cara atas atau cara ni ...
- 2. Sapukan minyak sayur ke dalam bahagian lubang acuan takoyaki. Minyak ni boleh drizzle from time to time nk bg takoyaki masak cepat ya ...
- 3. Tuangkan adunan tepung takoyaki ke dalam acuan takoyaki sehingga penuh, tp nk overload pun boleh jek sbb nnt kita boleh 'fold-in' & bulatkan.
- 4. Isikan lubang acuan takoyaki yang berisi adunan tepung tadi dengan daun bawang, kobis yang dihiris halus dan inti seperti sotong/ udang/ ayam/ daging/ isi ketam dan sebagainya mengikut citarasa anda. (adalah digalakkan untuk memasak inti terlebih dahulu secara berasingan supaya tidak mentah, at least rebus sekejap).
- 5. Apabila tepung sudah kelihatan mengeras, dengan menggunakan lidi takoyaki (sy gunakan buluh yg mcm skewer tu), fold-in & pusing-pusingkan adunan tepung supaya membentuk bentuk bola.
- Note : Cara sy bentukkan bulat ialah, tolak sedikit lepas tu tambah tepung sikit2 guna sudu, bulat2kan lagi ..buat sehingga dpt 'full circle' ..bg cun gittew ... Mula2 tu susah once u get the rhythym u'll get hang of it ...insyaAllah ....
- drizzle minyak sayur from time to time nk bg masak & brownish cepat.
- 6. Biarkan masak hingga permukaan tepung kelihatan agak keperang-perangan aka brownish. Apabila sudah masak, angkat dan letak di atas pinggan.
- 7. Taburkan parutan ikan panggang (bonito flakes) ke atas takoyaki yang telah dimasak. Tuangkan pula sos takoyaki diikuti dengan mayonis. Kemudian taburkan serbuk rumpai laut (aonori). Takoyaki anda sedia tuk di'ngap' !
- Note : - Bonito Flake tu sy goreng sekejap nak bg more 'crispy' dan 'wangi' ..
No comments:
Post a Comment