-------------------------------------------------------------
Untuk mendapatkan tekstur adunan lempeng yang lebih bagus, masukkan telur. Bater lempeng boleh dibuat menggunakan tangan ataupun pengisar.[1]
Lempeng bukan sejenis roti atau roti leper, kerana roti memerlukan adunan tepung menjadi doh. Adunan lempeng selalu dimasak diatas kuali leper.
Sumber : Ibunda tercintaKu
Edited By : MissRose@Redroses2u.Net
Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
----------------------------
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 biji telur gred A - optional
- 1/3 cawan susu cair - leh ganti susu segar or santan
- 1/2 cawan air panas
- 1/2 cawan air sejuk
- sedikit kelapa parut muda - or sy substitute nestum sbb kelapa xde di tpt kejadian
- garam secukup rasa
- serbuk bawang - - optional
- Sambal goreng or tumis untuk mencicah or anything u like mcm whipping cream, condensed milk or gula melaka
* Lau nk buat lempeng coklat masukkan sedikit serbuk koko, lau nak manis plaks mcm omputehnya pancake tu masukkan 1-2 sudu gula & telur + butter ya ...
---------------------------
- Cara paling senang put all together in FP la ..cepat, tepat & hebat *wink*. Satukan garam + tepung gandum, masukkan nestum or oat or any legumes uols suka .. kacau rata, steps mcm pic bawah. Pic mcm kat bawah ya :-
- Selepas itu masukkan air panas dan kacau rata, dah rata masukkan susu segar atau air sejuk biasa jek, masukkan telur jika suka (tp sy skip this part ye).
- putarkan FB n blend all tuk dptkkan adunan batter yg smooth sailing. Akhir sekali masukkan minyak sayur or butter(mentega) in batter nk bg mcm shiny & glowy sikit the batter .... FInal batter mcm kat pic bawah ya ...
- Sebenarnya boleh subsitute n letak apa2 yang digemari, boleh masukkan chili or serbuk garlic or serbuk koko nak bg coklat bagai .... Panaskan non-stick pan/kuali leper sekejap, sapukan sedikit minyak sayur dan wipekan dengan paper kitchen towel ...
- Scoopkan 1/3 adunan/batter dan sendeng2kan pan, agak adunan merata. Bila permukaan lempeng nampak pucat dan tepinya renggang sedikit dari pan, terbalikkan dan masak sekejap lagi. ...
- or boleh gunakan crepe stick mcm pic kat bawah ...ia boleh membantu or menyakitkan hati if x tahu guna hehehe ...* wink *
- terbalikkan dan masak sekejap sehingga brownish sikit. Angkat dan buat kaedah sama untuk baki adunan yg selebihnya .. quantity depends on the size n cairnya adunan/batter..
- if batter going to tick boleh masukkan sedikit air panas nk bg cair ... Boleh lipatkan jadi bentuk yang disukai ...
- Hidangkan bersama sambal peberet like sambal tumis, sambal goreng atau apa saja yang anda suka. Miss rose mkn ngan sambal goreng yg sellau di tmpt kejadian gitu ...
- Nota Kaki :-
- -* boleh gantikan susu cair ngan santan or just guna jek air sejuk biasa jek
- -* boleh masukkan sebiji telur ayam tuk adunan yg smooth & licin (mcm pancake omputeh)
- -* serbuk bawang tu anda boleh di Tesco dan pasaraya2 besar ...
Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
No comments:
Post a Comment