Sumber : fb Nina Mahdar/Ajjumma Maangchi
Edited By : MissRose@Redroses2u.Net
RESEPI EASY KIMCHI
Bahan2Nya :-)
---------------------
- 2 pcs kobis panjang - belah 4 - dan potong (rujuk gambar)
- 1/2 cawan garam kasar
- 1 biji lobak merah - belah 4 dah hiris halus memanjang
- 1 biji lobak putih - sederhana panjang - hiris halus memanjang
- 1 ikat daun bawang -
- 1 cawan serbuk lada
- 3 sudu makan chili flakes
- 2 sudu makan sos ikan
- Bahan Pemekat / Kanji
- 3 sudu besar tepung beras
- 1 cawan air
- 3 sudu besar gula
----------------------------------
- Satukan kesemua dan masak atas api hingga pekat. dah siap ketepikan. biarkan sejuk.
Bahan2 KisarNya :
---------------------------
- 1 labu bawang besar
- Sebuku bawang putih
- 2" halia
Note : kimchi ni makin lama di perap makin rasa masamnya..
Ezy Pezy Step By StepNya :
---------------------------------------
- pic1
---------
Sediakan kobis panjang. belah 4 memanjang terlebih dahulu. Lepas tu potong la banyak mana nak potong. jangan potong halus sangat. nanti hancur pulak kobisnya.
- pic2
---------
Kobis yang telah di basuh. Tabur garam pada keseluruhan kobis. buat sehingga garam dan kobis habis.
- pic3
--------
lobak putih, lobak dan daun bawang. hiris halus memanjang.
- pic4
---------
Satukan air, tepung beras dan gula. Masak atas api perlahan sehingga pekat. Sejukkan
- pic5
--------
bahan kisar (bawang besar, bawang putih dan halia je). satukan adunan tepung dan bahan kisar.
- pic6
--------
kemudian masukkan chilli powder. saya guna jenama babas.. nak guna jenama apa pun tak kisah. Saya campur sedikit chilli flakes..kacau/gaul sehingga sebati.
- pic7
---------
kemudian masukkan pula sos ikan. kacau.
- pic8
-------
masukkan bahan yang di hiris halus tadi. kacau sebati. Pas tu masukkan kobis yang telah di perap lebihkurang 2 jam. basuh kobis 2 - 3 kali. toskan airnya..
- pic9
-------
ambil kobis,.. masukkan dalam bowl kosong. kemudian ambil sedikit adunan lada. masukkan dan gaul. sedikit demi sedikit sehingga kesemuanya bergaul rata.
- pic10
-------
masuk dalam bekas. tutup ketat2. masuk dalam peti ais, nak makan amik sikit.. nak buat nasik goreng kimchi pon sedap...
- nak letak dlm bekas sbg door gift or bg jiran2 pun boleh ...
No comments:
Post a Comment