Sumber : FB Anna Camfrog
- pic 1
- -------
- Gaulkan ayam dgn serbuk kunyit, garam dan lada hitam...perap smentara sedia bahan lain....boleh juga masukkan perencah sup, jintan manis, jintan putih dsbgnya.
- pic 2
- ----------
- Goreng ayam hingga masak spenuhnyer...Angkat dan ketepikan.
- pic 3
- ---------
- Bahan2Nya
------------------ - 2 ulas bwang besar (sbiji didadu n sbiji lg potong kasar)
- 4 ulas bwang putih (ketuk)
- 6 cili merah (belah 2) -/+ ikut thap kpedasan anda
- 7 cili kmpung (belah 2) -/+ ikut thap kpedasan anda
- 20 helai daun kari
- 2 sudu mkn sos cili
- 2 sudu mkn sos tomato
- 2 sudu mkn sos tiram
- 2 sudu mkn kicap lmak mnis
- 3 or 4 sudu mkn kari
- Minyak utk mnumis
- Garam jika perlu saja
- pic 4
- ---------
- Serbuk kari dbancuh dgn sdikit air...jgn cair sngt
- pic 5
- ------
- Panaskan minyak...tumis bwang besar n bwang putih shingga wangi (sy pkai minyak bekas goreng ayam tadi)
- pic 6
- -------
- Masukkn kari dan daun kari, kacau rata.
- pic 7
- --------
- Masukkn sos n kicap ..Saya gunakan kicap lemak manis, sos cili thai, sos tomato dan sos perap tiram. Gaul sebati sehingga pekat.
- pic 8
- --------
- Balik2 kn...tunggu sampai mcmni dh ok...
- pic 9
- -----------
- Masukkn ayam goreng n cili...
- pic10
- ---------
- Gaul rata...tunggu bbrapa minit...mcm agak dh sbati dgn ayam...ttup api...sedia utk dhidangkn
No comments:
Post a Comment