-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
•¨•.¸¸❥¸ © Nasi Goreng Cili Padi Sempoi #pkpp Untuk Sarapan Pagi or Minum Petang •¨•.¸¸❥¸
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------
/* Bahan-bahan diperlukan :-) */
---------------------------------------------------------
⊰✿ 3-4 biji bawang merah
⊰✿ 2-3 biji bawang putih
⊰✿ 10-15 ekor ikan bilis - min lupa letak heee
⊰✿ 6-8 tangkai cili padi - ikut suka, kalau xnak pedas, kurangkan cili ye
⊰✿ 1 sudu cawan minyak masak
⊰✿ 1 biji telur
⊰✿ garam secukup rasa
⊰✿ serbuk perasa
⊰✿ 1-3 pinggan nasi putih
⊰✿ 1/2 cawan carrot
⊰✿ 1/2 cawan kobis bunga (cauliflower)
⊰✿ ayam/daging/seafood - min letak sausage
----------------------------------------------------------------
/* Cara MenyediakanNya :-) */
-----------------------------------------------------------------
⊰✿ Tumbukkkan bawang merah, bawang putih, ikan bilis & cili padi bersama2 secara chunky2. Panaskan kuali. Masukkan se'minimalist' minyak yang mungkin .. ini adalah disebabkan x mau nasi goreng kita nnt terlalu bminyak ... min jaga health hikhik
⊰✿ Tumis hingga kelihatan ia agak garing. Masukkan ayam/daging/seafood jika suka tp dah nama sempoi min x masukkan la ye .. next jgn lupa, carrot & cauliflower, or sayur2an ikut suka kemudian masukkan telur yang telah dikacau sedikit... Masukkan sedikit air jika perlu ...
⊰✿ Masa ni min masukkan garam & serbuk perasa .. tnggu sehingga air kering dan masukkan pula nasi .. nasi tu lau berketul2 tekan2 ngan sudip leper (cth mcm sudip nasi tu) bg dia cerai2 .. kacau rata....
tunggu biar garing sikit dan walla ... it's doneeeeeee selamat mencuba n semoga bermanfaat ya !!
#stayhome
#staysafe
#normalbaharu
#pkpp
#nasigorengsempoi
#callmemissrose
#roseslicious #roselicious
#redroses2u
#pelbagaisarapanpagi
#pelbagaiminumpetang
#kuihmuihtradisional
No comments:
Post a Comment