---------------------
- 20gm or 1 paket agar2 tali
- 5 cawan or 1250ml air putih
- 2-3 sudu besaq gula pasir - boleh lebihkan or kurangkan ya
- 4 keping roti potong e.g gardenia - carik2kan kecil
- 1 tin susu cair
- 1 biji telur ayam
- 2 sudu makan butter/mentega/minyak
- 2 sudu makan tepung jagung/instant custard
- 1 sudu vanilla essence
- secubit garam
- pewarna 2/3/4/5 ikut suka - pelangi ada 7 colors hikhik
- 2-3 helai daun pandan
-----------------------------
- step 1 - Rendamkan agar2 semalaman kalau guna agar2 classic mcm min but if guna serbuk direct masak je. Didihkan bersama 3 cwn air or setengah dari larutan 650ml) ke dalam periuk.
- step 2 - blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). NOTE : whatever liquid has been using in this recipe, plz stick to 1250ml (or ikut label kat packaging) .. kurang takut keras or over nnt pudding lembik plaks ... k bai
- step 3 - masukkan gula pasir dlm 2-3 sudu, masukkan pula instant custard 2-3 sudu .. tujuannya tuk likatkan dan m'yummy'kan gik pudding ...
- step 5 - bahagi adunan kpd bbrp color, the more the merrier kekdahnya gittew .. sapuka bekas acuan ngan minyak/butter supaya seang nk diklrkan nnt .. slps itu bleh la dimasukkan secara berselang-seli ikut kpd pewarna menggunakan daya kretip memasing2 .. boleh jugak sengetkan acuan tuk kesan swirl ..
- step 6 - Tuang ke dalam loyang secara berselang seli .. min guna acuan bunga comel tu, masukkan lapis 1 - pink, lapis 2 - peach & lapis 3 - natural color ..ulang lagi sehingga bekas penuh ... ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku ..
- dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam. Enak dmakan ketika sejuk!
- NOTE :)
-----------------------
- guna whipping cream compare susu cair lagi sedap WC ya .. WC u'll get 'thicker' adunan ..
- Key membuatnya ialah the THICKNESS of emulsion itself, not so runny/flowy and not so thick, just so-so aje la, hikhik apa punya bahasa la kan ...
- lau mixture terllau cair boleh la pekatkan dengan tepung custard bg cepat beku sikit.
No comments:
Post a Comment