-------------------------------------------------
- ~@ 8 keping roti - sy guna gardenia biasa je tu ...(pic mcm atas ya)
- ~@ 2 cawan susu segar
- ~@ 4 sudu besar gula halus - ikut keperluan ya, x suka manis x perlu letak ...
- ~@ 2 biji telur - x letak pun xpe
- ~@ 1 sdt esen vanilla
- ~@ 2 sdb mentega - cairkan
- ~@ sedikit kismis
- ~@ 1 sdt instant custard powder - boleh beli kat bakery supplier, sy add
- ~@ 1sdt cinnamon powder - optional, sy add jugak atas alasan memandai2 jek hahaha
-------------------------------------
- ~@ STEP 1 - Sapukan/oleskan baking pan ngan butter all over ya., reason dia supaya roti yang dibakar nnt x melekat gittew ...
- ~@ STEP 2 - Lepas tu boleh racik2, tarik2, potong2, pecah2kan, gunting2kan jroti ikut duka ati mak bapak ya .. tapi biar la organize tu cantik kita jugak nk tgk n mkn nnt hehehe ... pic step2 mcm kat bawah ya :-
- ~@ STEP 3 - Selepas itu boleh la ditaburkan bkismis/raisin or buah2an kering mm apricot, cranberries dll ... pic step2 mcm kat bawah ya :-
- ~@ STEP 4 - Kita buat liquid mixturenya pula ya ... Susu + Custard Powder + Cinnamon powder bagi campuq seme .. seandainya x ckp 'flawless' bleh gunakan penapis tuk curah atas roti nnt ya ... Pic mcm kat bawah ya :-
- ~@ STEP 5 - Rendamkan seketika dldm 15-30 minits tuk roti 'mengembang' dlm liquid mixture tadi ..Boleh tekankan2 ngan sudu supaya permukaan roti rata ...tp kalau x buat pun sokay je .. Boleh pecahkan 1-2 biji telur dan masukkan dlm liquid tu ..
- ~@ STEP 6 - Bakar pada suhu 155-160C slama 30-40 mints ..Selepas itu boleh sejukkan dan simpan dalam freezer ... Jom buat butterscotch sauce plaks ...
- ~@ Pic setelah dikeluarkan dari oven ...Sejukkan dalam freeer lagi besh ! Sedap wei ! ......
ButterScotch Sauce :-
-----------------------------------
-------------------------------
- ~@ 150gm butter
- ~@ 11/2 cawan gula perang
- ~@ 1cawan whipping cream / heavy cream / thick cream
- ~@ 1/2 sudu kecil garam - optional
- ~@ 2 sudu besar gula halus - ikut keperluan ya
- ~@ 1 sudu teh esen vanilla
- ~@ Daun pandan - jika suka
Cara2 Membuat Sos ButterScotch :-)
------------------------------------------
- ~@ STEP2NYA :- - Ambil butter dan masukkan ke dalam periuk kecil, - Panaskan atas dapur dengan api yang sederhana hingga butter mencair - Kemudian masukkan gula perang
Masak hingga gula melarut - Selepas itu masukkan garam dan whipping cream / heavy cream / thick cream - Kacau hingga ia licin dan berkilat - Matikan api dan biarkan butterscotch sejuk sepenuhnya ... - ~@ NOTE : saya letakkan susu full cream (boleh gantikan dgn susu ideal/any susu cair), 2 sudu instant custard powder and at the end baru letakkan whipping cream ...
- ~@ Macam ni la butterscotch sauce after being cooked for a while ...akan a bit thicken dr b4 ... Boleh la dihidangkan puding roti tadi dgn butterscotch sauce ni ...
- ~@ Till then ...bubai ... See ya !
No comments:
Post a Comment