Pai tee, atau yang dikenali sebagai "Hat Tops" adalah kulit kuih seperti popiah yang dihidangkan dengan inti yang sama seperti popiah, campuran manis dan segar yang disediakan sayur-sayuran sperti carrot, sengkuang, scramble, egg, udang dsbnya dan dihiasi dengan daun ketumbar/daun bawang or bawang goreng.
Ia adalah berasal dari masakan Peranakan Delicacies yang sihat. According to Food Advisor's blog, katanya pai tee terhebat terdapat di Melaka di kedai Baba's Lows di Tengkera, Melaka. Hmmm mmg x la miss rose nk gi kan ..hahaha, kedai bkn islam so ada unsur2 was2 kat situ even baba kan, normally dia org xmkn tut tut but still non-islamic rite ?? .. Hmm wallahualam ...
Ekceli ada cara supaya nk dptkan bentuk topi tu, boleh tgk video ni for crystal clear, celup mould dlm minyak panas first and celup dlm tepung then sort of u dunk and take-up a bit the mould to form the 'hat shape' and leave it for a while to loosen up into the boiling oil ... click HERE tuk memahamkan hihihi .. sy rs bentuk topi tu mcm cun-melecun plaks ..heheh ...IF not then else buat jek mcm biasa ...asalkan ada rasa pie tie udah ler ...
Resepi Pai Tee
Sumber resepi : Nur Rabiatul Adawiyah
Bahan2Nya :-
----------------------
- ~@ 100g tepung gandum
- ~@110g tepung beras (cap teratai @ 1gajah)
- ~@ 50g tepung jagung
- ~@ 1/2 sudu teh garam
- ~@ 2 biji telur
- ~@ 350ml air
- ~@ Acuan pie tee - pic mcm di bawah ya :D
Cara2 MenyediakanNya :-)
-------------------------------
- ~@ 1. Pukul telur dalam mangkuk besar (cukup sekadar pukul macam untuk buat telur dadar, tak perlu sampai jadi foam)
- ~@ 2. Masuk semua tepung & garam ke dalam telur tadi sikit demi sikit, gaul sampai rata
- ~@ 3. Tuang air sikit demi sikit dalam adunan sampai sebati
- ~@ 4. Restkan adunan selama sejam
- ~@ 5. Panaskan minyak dalam 3/4 atau 1/2 periuk ( minyak macam untuk deep fried plus api jangan terlalu besar nnti shell akan hangus. Nak cantik pki api kecik but make sure minyak betul2 dah panas)
- ~@ 6. Rendam acuan pai tee dalam minyak yang dah dipanaskan tadi, u kene buat mcm dunk and high-up the mould to perform the hat edges) ... leh tgk video kat atas tuk caranay ye ...
- ~@ 7. Celup acuan panas ke dalam tepung, slps itu celupkan ke tepung dan dunk but 'enjut' sikit dlmminyak to perform the 'hat' looks ... & terus deep fried smpi shell meregang sendiri dr acuan
- ~@ 8. Tos minyak atas kitchen towel aka tissue. Sejukkan shell before tutup padat dalam tupperware. Siap!
- *intinya ikut sukahati, saya suka pakai inti popia je hehe
-------------------
- ~@ 1 cawan parutan sengkuang
- ~@ 1 cawan parutan lobak merah
- ~@ 3/4 cawan isi udang, dicincang halus
- ~@ 1 biji bawang besar, didadu
- ~@ 2 ulas bawang putih, dicincang halus
- ~@ Garam dan gula secukup rasa
----------------------
- ~@ Sos cili untuk dimakan bersama
- ~@ Hirisan daun sup untuk hiasan
- ~@ Bawang goreng untuk hiasan
- ~@ Daun Bawang untuk hiasan
No comments:
Post a Comment