Bahan2 Sempoi :-)
---------------------------
- 2 - 3-4 bj bwg merah
- 5-6 bj bwg putih
- 1sudu kecil lada hitam
- 2sudu makan udang kering
- 2inchi halia
----------------------------------
- Korang tengok pic dan step2 taken base on pic tau ...aku maleh nk explain pjg2 ni ...speechless but mmg blogging is theraphy jiwaku ini sblm berapi :D ...sabau2, mengucap2 ...take a deep breath !! >>
- 1. Blender lumat bahan yg td.
2. kopek kulit udang
3. Rendam bihun bagi lembut(400gm)
4. Kucai dipotong dalm 4cm (rm1)
**jika ada lobak.. hiris halus memanjang Mcm kucai. taruk dlm bihun pon lagi sedap. Tuan resepi xde lobak waktu kejadian.
Cara2 MenggorengNya :-
-----------------------------------------
- 1.dah siap blend
- 2.tumis dgn myk sehingga jadi keemasan/brown
- 3. Perasakan. Gula +garam+serbuk perasa
- 4.masukkan udang
- 5.masukkan bihun yg dh di toskan
- 6.masukkan kucai dan serikan dengan cili merah.
5 - Makan dengan sambal kicap tau. Adoii menambah2 jadinya.So kicapnya kat bawah n ya ... lepsas tu korang tgk N3 aku psl sambal smpi lebam ... kisah api lg ...mak aiii ...
Sambal Kicap JDT Style
Version 1 :
----------------
Bahan-Bahan
- Cili Api/Padi 4-5 biji
- Cili Hijau 5-6 biji
- Bawang Putih 4 ulas
- Kicap
- Sedikit Garam dan Gula
------------------------------------
- 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris ya ...)
- 2 - strained dan toskan minyak ...accessive oil woo ! ..takut mak ...HBP plaks nnt ...
- 3 - Cili padi ni pun korang goreng jek ..jgn degil :-)
- 4 - Masukkan yang dah digoreng dalam blender or food processor ...mmg heaven alat ni lau ada ...akan kudapatkan juamu ...tgk +Lazada Malaysia MYR109 jek ...tp xde blender, cap ayam ngee .... Lately aku rs aku perlukan FP ver badly ni compare batu lesung ku itu ..huhu
- 5 - Maukkan kicap sesuka hati mak bapak korang ...technically masuk kicap masin sbb pas ni bubuh gula pasir plaks ...seimbangkan rasa ...
- 6 - Ok dah jadi ...leh la makan ngan pepe korang suka ...hirup gitu pun cun jugak hee ...make sense la woii !
------------------
- 15 biji cili padi
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 cawan kicap ABC/kicap manis
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu kecil cuka makan
- Satukan semua bahan dan kisar. Sedia di makan bersama sup tulang.
korang pernah tgk cili padi ni ? wp pepel dan cun rsnya mmg pedas gilez, 'berasap' telinga ..ngalahkan pedas cili padi yg biasa tu k ... dun under estimate tau ! cun tp garang mcm k. ros upin ipin ..
---------------------------------------------------------------------------------------
- 1 - Sambal Goreng Melaka
- 2 - Sambal Kicap JDT
- 3 - Sambal Totok Jawa@Lontee
- 4 - Sambal Jeritan BatinKu by Amy Catering
- 5 - Sambal Hijau Petai
- 6 - Sambal Mempelam/Mangga Muda
- 7 - Dll tu sambal tumis ya ... tumis parang, tumis udang kering
No comments:
Post a Comment