.:: Bahan2 Sempoi ::.
---------------------------
- 1 ekor ikan siakap
- 1 labu bwg besar-hiris bulat
- 4 bji bwg merah-dicincang
- 3 ulas bwg putih-dicincang
- 1/2 inci halia-dicincang
- 15 biji cili padi- dititk,
- 2 btng serai-dititik,
- 1 biji tomato-di belah 6
- daun ketumbar daun limau purut
- 1/2 batang lobak merah-hiris pnjang
- 1 mangkuk kecil brokoli
- 1 kiub pati tomyam
- 3 biji limau kasturi-ambil jusnya je- boleh guna jus limau nipis dlm 2 sudu besar
- 3 sudu besar sos nampla/sos ikan
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 sudu kecil tepung jagung (bancuh dngn 1/2 cwn air)
- 1 cwn air atau secukupnya
- 1/2 cwn minyak utk menumis
.:: Cara2 MembuatNya ::.
-----------------------------
- Bersihkan ikan, cuci dan toskan. Gaulkan bersama garam. Salutkan sedikit tepung jagung + kunyit + garam dan goreng hingga masak. Angkat, toskan minyak dan ketepikan dulu.
- Tinggalkan dlm 4 sudu besar minyak dan tumiskan bahan2 yg dicincang hingga naik bau. Masukkan bawang merah, bawang putih, halia, bawang besar, serai, cili padi. Masukkan cili giling jika suka pedas lagi.
- Masukkan tomyam pes. Kacau rata dan biarkan mendidih. Boleh masukkan sos nampla + kiub ayam masa ni ...
- Masukkan sayur-mayur lain seperti carrot, kobis cina, bancuhan tepung jagung. Masukkan air jus limau dan bancuhan tepung jagung as well.
No comments:
Post a Comment