Sup ni sedap dimakan bersama sambal kicap cili padi ...mak aii .. zahir x terucap ! ...cm heaven jek bila makan ..sy sertakan juga cara2 membuat sambal kicap cili padi yg femes ames tu ...dan petua melembutkan daging ...insyaAllah ....jom buat !
Bahan2 Sup Tulang
--------------------------------
- 500gm tulang lembu - sy guna tulang rusuk
- 3 biji bawang besar
- 4 biji bawang putih
- 1/2 inci lengkuas
- 1/2 inci halia
- 2 btg serai (titik)
- Cili api (ketuk2)
- 2 helai daun limau purut
- 2 sudu besar sos ikan/nampla
- sedikit kulit kayu manis (cinnamon)
- buah pelaga
- jus limau nipis
- tomato
- daun sup
- bawang goreng
---------------------------------
- pic1 - Rebus tulang lembu bersama 1 biji bawang besar yg dipotong 4 + halia + lengkuas + kulit kayu manis + bunga lawang + buah pelaga hingga empuk.
- Note :
- Semasa proses merebus ni akan keluar minyak, buih-buih dan sedikit kotoran. Sendukkan dan buangkan semua kotoran, buih-buih dan minyak di permukaan sup, ini adalah kotoran dari darah dan minyak dari lemak pada tulang. Bila daging dah empuk, masukkan lada sulah dan garam secukup rasa.
- pic2 - tumbuk bawang putih
- pic3 - panaskan minyak tumis bawang putih hingga kekuningan
- pic4 - Masukkan 2 biji bawang besar yang dipotong4 + bawang holland + cili padi + + serai + daun limau purut yang diramas sedikit ...gaul rata
- pic5 - tuangkan bahan yang ditumis tadi ke dalam periuk dan sekiranya air sup berkurangan boleh tambah air lagi.
- pic6 - masukkan 2 sudu besar soso ikan/nampla
- pic7 - Masukkan garam or bahan perasa
- pic8 - Bila dah mendidih perahkan jus limau purut.
- pic9 - Last sekali masukkan tomato yg dibelah 4, sedia tuk dihidang, hiaskan dengan bawang goreng dan hirisan daun sup @ daun ketumbar ....
- Lau nk lebih 'terangkat' lagi boleh guna any sup siam pes ... hari tu sy ada beli 1 brand tp x ingat plaks apa dia ... yg jumpa adabi jek bila gugel .. heheh.. Ianya boleh menambah ke'likat'an dan ke'yummy'an sup uols kalau bubuh ni ..
- Boleh guna periuk NOXXA tuk lebih masakan yang lebih super duper speedy gonzalez ... ..
------------------
- 15 biji cili padi
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 cawan kicap ABC/kicap manis
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu kecil cuka makan
- Satukan semua bahan dan kisar. Sedia di makan bersama sup tulang.
korang pernah tgk cili padi ni ? wp pepel dan cun rsnya mmg pedas gilez, 'berasap' telinga ..ngalahkan pedas cili padi yg biasa tu k ... dun under estimate tau ! cun dan garang mcm k ros upin ipin ..
:: Petua Melembutkan Daging / Daging pada Tulang / Tetel ... ::
- Dengan cara ni, Insya-Allah... tak perlu guna pressure cooker, tak perlu nak merebus sampai berjam-jam atau terpaksa beli daging batang pinang yang sangat mahal tu.
- Daging boleh dihiris nipis dengan sangat cantik sekali. Insya-Allah... bila merebus tulang... dagingnya lembut dan longkah (senang tertanggal). Bila merebus tetel... boleh kunyah! Gitulah powernya si BOS ni hehehe...
------------------
- 1 kg daging / tulang / tetel
- 1 sdteh bicarbonate of soda
- 2 inch halia
- 1 sdteh garam
- Air secukupnya
- Yeaa... inilah rahsianya... Bicarbonate of Soda! Cuba... jangan tak cuba...
:: Cara2Nya ::
----------------
- Letakkan ketulan tulang atau daging dan tetel yang belum dipotong ke dalam periuk. Tuangkan air hingga separas 1 inch melepasi tulang/daging.
- Tambahkan bicarbonate of soda, halia dan garam.
- Gunakan api besar, tunggu hingga air mendidih.
- Bila buih putih dah mula membuak, kecilkan ke api sederhana dan teruskan mereneh.
- Sendukkan keluar buih putih yang sudah kental. Tunggu hingga daging 3/4 empuk.
- Maksudnya mudah dipotong, boleh dikunyah, cuma masih sedikit liat.
- Selalunya ambil masa 45 minit sahaja untuk berat 1 kg.
- Jangan terlebih masak sebab dagingnya akan jadi lembik dan berderai bila dimasak lagi.
- Angkat dan hiris daging atau tetel untuk masakan seterusnya.
- Angkat dan rebus semula tulang untuk membuat sup tulang.
- Atau tumiskan tulang bersama rempah untuk nasi briyani.
- Cara ni tak sesuai kalau nak buat stok sebab rasa air rebusan agak payau sikit. Dan selalunya kita memang tak gunakan semula air rebusan tu... terutamanya kalau merebus tulang / ketulan daging untuk buat sup atau nasi briyani.
- Jangan risau, buangkan saja... Rasa sedap daging akan tetap ada. Insya-Allah sup jadi lebih jernih, rasa lebih sedap dan paling penting... tak berladung lemak. Nasi briyani pulak tak jadi muak.
- Kita lebih suka rebus ketulan daging / tetel terlebih dahulu. Senang nampak jalur uratnya, jadi lebih senang untuk menghiris.
- Terima kasih pada Linda yang mengajarkan petua ni kat kita. Mudah dan sangat menjimatkan - jimat gas, jimat masa dan tak perlu beli pressure cooker. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment