:: Bahan2 Yang Diperlukan :: >>
- Sebungkus mee kuning
- Beberapa ekor udang sederhana besar
- 2 biji telur
- 2 pokok sawi ~ potong asingkan daun dan batang
- 300 gm daging ~ rebus ambil airnya sekali ( boleh gantikan ayam)
- 2 biji tomato ~ belah 4
- 1 biji lada merah ~ hiris bulat
- garam dan gula secukup rasa
- Limau nipis
- Minyak untuk menumis
- Sedikit taugeh - jika suka
- Sedikit bawang goreng - jika suka
- Tauhu or tauhu ikan - jika suka
- Cili Merah & hijau - untuk hiasan
- Telur Rebus - jika suka
- 4 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
- 2 sudu besar cili giling ~ lada kering potong kecil, rendam lembut dan kisar
- 2 sudu besar udang kering
:: Bahan2 Sos :: >>
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos tomato
- 3 sudu besar sos cili
- 3 sudu besar kicap manis
:: Cara2 MembuatNya :: >>
- Mula-mula kita panaskan minyak. Kemudian tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga harum. Masukkan lada kisar dan masak hingga garing dan terbit minyak
- Kemudian masukkan sos satu persatu. Masukkan sos tiram. Masukkan cili sos. Masukkan sos tomato. Masukkan kicap. Renihkan hingga kuahnya pekat.
- *** Boleh juga dimasukkan sedikit gula melaka jika suka >_<
- Bila kuah dah pekat masukkan daging yang telah di rebus terlebih dahulu. Sekiranya menggunakan daging batang pinang tak payah rebus, masuk aje terus.
- Masukkan juga air rebusan daging secukupnya. Kalau tiada air rebusan daging guna air biasa.
- Biarkan kuah merenih dan mendidih.Bila dah mendidih, perasakan dengan garam dan gula.
- Juga boleh masukkan .....
- Air Rebusan Udang
- Kulit dan kepala udang kemudian di rebus dengan sedikit air. Kemudian kulit dan kepala tadi campurkan air rebusan dan di kisar halus
- Kemudian masukkan udang.
- Masukkan juga batang sawi dan tomato yang di belah 4 tadi
- Bila kuah dan didih dan udang dah masak, pecahkan telur.
- Bila masukkan telur jangan kacau ya.. biarkan telur mengeras
- Bila telur dan keras baru masukkan sawi
- Akhir sekali masukkan mi kuning yang telah di cuci bersih. Sedia untuk di hidangkan
- Taburkan lada hiris dan hirisan limau nipis. Sedap juga di makan bersama cili jerus
No comments:
Post a Comment