Sunday, June 21, 2020

•*¨*•.¸¸⊰✿¸ © Biskut/Kukis Brownies Kedut Yang Rangup & Mudah Menggunakan Bahan2 Yang Simple •*¨*•.¸¸⊰✿¸


 
min amik resepi 1 ni dari mingguanwanita.com dated april 5, 2019, resepi 2 min amik dr iluminati.com .. resepi 1 dah try 2nd lum cuba gik.. resepi 1 tidak mgunakan baking powder dan beza ke-2nya ialah 1 kedut beribu2 1 lg x brp kedut, menurut pemilik asal resepi ke-2 kalau kedut 1000 tu x jadi, dia nk x brp kedut gittew...tp bg min apa yg penting taste dai la ... if 2-2 taste sedap itu yg terbaik ye x?

--------------------------------------------------------------------
/*        Resepi 1 - Biskut Brownies Rangup Kedut 1000        */
--------------------------------------------------------------------


Bahan2Nya :-)
---------------------------

  • 350 gm dark chocolate
  • 100 gm butter
  • 3 biji telur
  • 200 gm icing ( boleh kurangkan sikit)
  • Esen vanilla
  • 200 gm tepung gandum + 2 sudu besar serbuk koko

Cara2 MembuatNya :-
----------------------------------

  • 1. Cairkan coklat dan butter. Sementara tu gaulkan gula dan telur guna wisk je. Masukkan esen vanila dan gaul sebati hingga gula hancur.
  • 2. Ayakkan tepung dan serbuk koko..masukkan adunan coklat ke dalam bekas telur tadi, gaul sebati.
  • 3. Masukkan adunan tepung sikit demi sedikit ke dalam adunan telur dan coklat.
  • 4. Sementara tu panaskan oven pada suhu 150 C.
  • 5. Paipkan adunan pada makaron mat, letak kacang almond atau apa yang di sukai atasnya.
  • 6. Bakar pada 140/150C selama 20-30 minit.(Ikut oven masing-masing ye).
Note : min xde macaroon mat, so print pattern bulat2 on the paper and alas ngan parchment paper ya ..

Siap, Selamat mencuba!
MW : Menariknya perkongsian resipi ini, jadikan brownies rangup seperti biskut. Cara nak buat pun mudah sangat dan tak perlukan bahan-bahan yang banyak. Mak-mak mesti cuba buat sendiri di rumah nanti.

Sumber: Noran Nordin



---------------------------------------------------------------------------
/*                Resepi 2 - Brownies Cookies Ezza Delights              */
---------------------------------------------------------------------------
Terdapat dua versi brownies cookies yang boleh dibuat, iaitu jenis chewy (dibakar 12 minit) dan jenis crunchy (dibakar 15 minit).

Nota: Di sini ditunjukkan bahan dan tahap putaran telur dan kelikatannya setelah digaul dengan gula icing dan tahap kepekatan coklat tersebut setelah dimasukkan tepung. 

Bahan2Nya :-)
---------------------------

  • •    185gm dark chocolate (pemilik resepi guna jenama Beryl's)
  • •    40gm buttercup (pemilik resepi guna ini sahaja)
  • •    95gm gula icing (boleh kurang jika tidak suka manis)
  • •    50gm tepung gandum
  • •    2 biji telur 'B (pastikan baru) - penting

Cara2 MembuatNya :-
----------------------------------

  • 1. Cairkan coklat tadi menggunakan kaedah double boil.
  • 2. Apabila telah larut, masukkan mentega dan kacau keduanya sehingga larut.  Angkat dan biarkan suam seketika.
  • 3. Sementara coklat sejuk dengan pantas putar telur menggunakan hand mixer sehingga nampak buih sedikit. Masukkan gula icing dan putar sebentar.
  • 4. Campurkan adunan telur ke dalam adunan coklat tadi. Pastikan adunan coklat ianya berkeadaan suam yang nak hampir ke sejuk.
  • 5. Masukkan tepung dan kaup balik adunan coklat dan telur tersebut. Kaup balik dengan lemah lembut, bukannya diputar dan digodek ikut suka hati.
  • 6. Siap dan masuk ke dalam piping bag.
  • 7. Panaskan ketuhar.
  • 8. Atas parchment paper atau silicon mat, pipekan adunan coklat tadi sebesar duit 20 sen lama sehingga habis dan bolehlah dihias dengan badam atau kekacang lain atau kosong sahaja.
  • 9. Bakar api atas bawah dengan suhu 190-200' mengikut ketuhar masing-masing selama 15 atau 20 minit.
  • 10. Untuk dapatkan biskut berkeadaan chewy, hanya bakar dalam 10-15 minit. Jika mahu garing, dalam 15-20 minit.
--------------------------------------------
 
/*          Nota           :        */
-------------------------------------------

  • ➡ Apabila mengembang, di sini anda dapat lihat ianya mula berkaki dan retak. Paling mengujakan apabila tengok ianya menjadi.
  • ➡ Adakalanya masa rekahan seperti kedut seribu. Pemilik resepi tidak suka sebegitu dan anggap ianya tidak menjadi kerana tidak cantik.
  •  ------------------------
     
    /*          Tips  :        */
    -----------------------
  • ➡ Untuk hasil yang amat rangup, tambah cream of tar tar.
  • ➡ Tambah tepung dan serbuk penaik. Cadangan: 2x tepung dan sesudu teh serbuk penaik. Guna tepung superfine.
  • ➡ Kurangkan cooking chocolate. Contohnya, jika resepi menggunakan 200grm, anda guna 150grm.
  • ➡ Ia sama sahaja seperti buat biskut biasa, bezanya lembik sedikit dan double boil mentega dan cooking chocolate.
  • ➡ Jika mahu tahu biskut tersebut sudah masak, atasnya akan berkilat dan pecah berkedut-kedut.
  • ➡ Setelah masak, biarkan ia sejuk di dalam loyang kerana ketika ini biskut masih lembut. Setelah siap, simpan biskut di dalam bekas kedap udara.
  • ➡ Jika menggunakan dark chocolate beryl's, hasilnya gelap sedikit. Jika menggunakan milk chocolate beryl's, hasilnya cerah sedikit..

Jika buat pertama kali tidak menjadi, cuba lagi sehingga berjaya.

Sumber :
---------------

1. Ezza Wati
2. Dyana Afiq Alfiy
3. Intai Dapur (intaidapur.blogspot.com)
4. Cuba Try Masak (cubatrymasak.blogspot.com)

No comments: