min amik resepi 1 ni dari mingguanwanita.com dated april 5, 2019, resepi 2 min amik dr iluminati.com .. resepi 1 dah try 2nd lum cuba gik.. resepi 1 tidak mgunakan baking powder dan beza ke-2nya ialah 1 kedut beribu2 1 lg x brp kedut, menurut pemilik asal resepi ke-2 kalau kedut 1000 tu x jadi, dia nk x brp kedut gittew...tp bg min apa yg penting taste dai la ... if 2-2 taste sedap itu yg terbaik ye x?
--------------------------------------------------------------------
/* Resepi 1 - Biskut Brownies Rangup Kedut 1000 */
--------------------------------------------------------------------
Bahan2Nya :-)
---------------------------
- 350 gm dark chocolate
- 100 gm butter
- 3 biji telur
- 200 gm icing ( boleh kurangkan sikit)
- Esen vanilla
- 200 gm tepung gandum + 2 sudu besar serbuk koko
Cara2 MembuatNya :-
----------------------------------
- 1. Cairkan coklat dan butter. Sementara tu gaulkan gula dan telur guna wisk je. Masukkan esen vanila dan gaul sebati hingga gula hancur.
- 2. Ayakkan tepung dan serbuk koko..masukkan adunan coklat ke dalam bekas telur tadi, gaul sebati.
- 3. Masukkan adunan tepung sikit demi sedikit ke dalam adunan telur dan coklat.
- 4. Sementara tu panaskan oven pada suhu 150 C.
- 5. Paipkan adunan pada makaron mat, letak kacang almond atau apa yang di sukai atasnya.
- 6. Bakar pada 140/150C selama 20-30 minit.(Ikut oven masing-masing ye).
Siap, Selamat mencuba!
MW : Menariknya perkongsian resipi ini, jadikan brownies rangup seperti biskut. Cara nak buat pun mudah sangat dan tak perlukan bahan-bahan yang banyak. Mak-mak mesti cuba buat sendiri di rumah nanti.
Sumber: Noran Nordin
---------------------------------------------------------------------------
/* Resepi 2 - Brownies Cookies Ezza Delights */
---------------------------------------------------------------------------
Terdapat dua versi brownies cookies yang boleh dibuat, iaitu jenis chewy (dibakar 12 minit) dan jenis crunchy (dibakar 15 minit).
Nota: Di sini ditunjukkan bahan dan tahap putaran telur dan kelikatannya setelah digaul dengan gula icing dan tahap kepekatan coklat tersebut setelah dimasukkan tepung.
Bahan2Nya :-)
---------------------------
- • 185gm dark chocolate (pemilik resepi guna jenama Beryl's)
- • 40gm buttercup (pemilik resepi guna ini sahaja)
- • 95gm gula icing (boleh kurang jika tidak suka manis)
- • 50gm tepung gandum
- • 2 biji telur 'B (pastikan baru) - penting
Cara2 MembuatNya :-
----------------------------------
- 1. Cairkan coklat tadi menggunakan kaedah double boil.
- 2. Apabila telah larut, masukkan mentega dan kacau keduanya sehingga larut. Angkat dan biarkan suam seketika.
- 3. Sementara coklat sejuk dengan pantas putar telur menggunakan hand mixer sehingga nampak buih sedikit. Masukkan gula icing dan putar sebentar.
- 4. Campurkan adunan telur ke dalam adunan coklat tadi. Pastikan adunan coklat ianya berkeadaan suam yang nak hampir ke sejuk.
- 5. Masukkan tepung dan kaup balik adunan coklat dan telur tersebut. Kaup balik dengan lemah lembut, bukannya diputar dan digodek ikut suka hati.
- 6. Siap dan masuk ke dalam piping bag.
- 7. Panaskan ketuhar.
- 8. Atas parchment paper atau silicon mat, pipekan adunan coklat tadi sebesar duit 20 sen lama sehingga habis dan bolehlah dihias dengan badam atau kekacang lain atau kosong sahaja.
- 9. Bakar api atas bawah dengan suhu 190-200' mengikut ketuhar masing-masing selama 15 atau 20 minit.
- 10. Untuk dapatkan biskut berkeadaan chewy, hanya bakar dalam 10-15 minit. Jika mahu garing, dalam 15-20 minit.
/* Nota : */
-------------------------------------------
- ➡ Apabila mengembang, di sini anda dapat lihat ianya mula berkaki dan retak. Paling mengujakan apabila tengok ianya menjadi.
- ➡ Adakalanya masa rekahan seperti kedut seribu. Pemilik resepi tidak suka sebegitu dan anggap ianya tidak menjadi kerana tidak cantik.
- ------------------------
/* Tips : */
----------------------- - ➡ Untuk hasil yang amat rangup, tambah cream of tar tar.
- ➡ Tambah tepung dan serbuk penaik. Cadangan: 2x tepung dan sesudu teh serbuk penaik. Guna tepung superfine.
- ➡ Kurangkan cooking chocolate. Contohnya, jika resepi menggunakan 200grm, anda guna 150grm.
- ➡ Ia sama sahaja seperti buat biskut biasa, bezanya lembik sedikit dan double boil mentega dan cooking chocolate.
- ➡ Jika mahu tahu biskut tersebut sudah masak, atasnya akan berkilat dan pecah berkedut-kedut.
- ➡ Setelah masak, biarkan ia sejuk di dalam loyang kerana ketika ini biskut masih lembut. Setelah siap, simpan biskut di dalam bekas kedap udara.
- ➡ Jika menggunakan dark chocolate beryl's, hasilnya gelap sedikit. Jika menggunakan milk chocolate beryl's, hasilnya cerah sedikit..
Sumber :
---------------
1. Ezza Wati
2. Dyana Afiq Alfiy
3. Intai Dapur (intaidapur.blogspot.com)
4. Cuba Try Masak (cubatrymasak.blogspot.com)
No comments:
Post a Comment