min dapatkan resepi ni dari akhbar sinar.my, .katanya tomyam power ala thai gadis ni dpt pkongsian more than 12K ...so jom kita cuba terai test heee ... oh ya dekat bwh sekalik min sertakan tips on how to differenciate parsley/parsli vs cilantro/coriander/daun ketumbar ni ya .. semoga ianya dpt meleraikan dan merungkai kekusutan yg selama ni bersarang di minda mkck kiah ...eh ....
miya aira telah berkongsi di laman Facebook Masak Apa Hari Ni.. (MAHN) mengenai resepi cara memasak tomyam thai resepi arwah tok milik keluarga mereka (min pepandai letak tok ma.. hahaha). Rata-rata yang sudah mencuba resepi ini memberi maklum balas ia sememangnya sedap ..ok jom kita start ...
Resepi TomYam SeaFood Ala Thai
---------------------------------------
bahan2nya :-)
------------------
Ayam (potong kecil-kecil, baru sedap.- min guna daging yg direbus ya this time around ..
Nak tambah seafood mcm udang dan sotong lagi SEDAP. - min gua udang putih besar
Sebiji bawang besar (hiris) nak lagi sedap guna bawang holland
4 ulas bawang putih (ketuk)
2 batang Serai (ketuk dan hiris menyerong)
6 helai daun limau purut (buang urat tengah untuk elakkan pahit,petua saya)
Lengkuas (hiris)
Cili padi (ketuk)
Akar ketumbar
Sayur (bunga kobis, putik jagung, carrot, tomato, cendawan)
Cik miya cuma letak bunga kobis dan Putik jagung je tak ada stock..
Nota: Nak tahu tak dekat mana rahsia sedap tomyam Thai ialah dekat akar ketumbar dan lengkuas. Ini salah satu petua sedapkan tomyam tau.... hha tepuk, akau gaisss ...akau kekdahnya .. haha
--------------
Pes tomyam botol kecik je tau (seriuss pes ni super2 sedap! kena try) (kalau takdak brand lain pun boleh je tapi kureng sikit la rasa dia)
Pes cili thai (kat aeon ,tesco,tf ada juai)- ni min skip
Susu cair sejat- min x letak, nk tomyam biasa jek
Daun ketumbar (hiris)
Nota: Akhir sekali semua di atas adalah bahan rahsia sedapkan tomyam. Itu daun ketumbar ye jangan tertukar dengan daun sup pula.
Cara Memasak Tomyam Thai Resepi Arwah Tok :-)
-------------------------------------------------------------
Masukkan 2 liter air atau lebih sedikit.
Masukkan akar ketumbar. Cuci bersih-bersih dulu ye. Sebab apa masukkan akar dia? Ini la rahsia sebenar kesedapan tomyam.
Bila air mendidih. Masukkan ayam terlebih dahulu, hingga ayam bertukar warna putih.sedap. Ini cara saya. Cuba ya. - min skip this part sbb guna daging
Masukkan satu botol pes tomyam tadi. Saya guna yang botol kecil je halus je botol dia, kalau guna yang botol besar anggaran dalam 5-6 sudu besar tau.
Masukkan 4 sudu kecil pes chili thai - min skip this part jugak
Kacau sebati masa ni boleh masukkan garam, dan serbuk perasa secukup rasa.
Masukkan sayur.
Bila dah mendidih, masukkan sedikit susu cair sejat. Jangan banyak dalam 4 sudu besar, kacau sehingga sebati. Terus tutup api ya.
Akhir sekali tabur daun ketumbar ya. Tak perlu perah asam limau. Pes ini dah secukup rasa masam dia.
Nota: Ini rahsia penyedap tomyam juga, Kalau tak kena dengan tekak jangan buh..terpulang pada anda.
Sedia dihidang bersama telur dadar dan nasi putih.
happy cooking ...ce terai tes !!
Cilantro VS Parsley: Cara Membezakan Keduanya
----------------------------------------------------------
straight to the point, how to differenciate ke-2nya ?? ada 3 teknik yg sisarankan oleh web onthegas ni
1. Perhatikan daunnya. Pasli (yang bermula dengan P) mempunyai daun runcing. Cilantro (yang dimulai dengan C) mempunyai daun melengkung. Jika terdapat keduanya dapat la dibezakan spt pic di bwh -
2. Bau ramuan. Bau pasli dan ketumbar sangat berbeza. Cilantro mempunyai bau yang kuat yang mengingatkan pada limau, sementara pasli sedikit pahit dan lebih lembut. Boleh pilih yg mana tuk masaan selalu masakan asia seperti indian cuisine mmg menggunakan cilantro dan parsley more to masakan western
3. Cari label atau tanya pembantu kedai. Orang yang bekerja di kedai runcit tidak akan keberatan jika anda meminta pertolongan dengan sopan untuk membantu anda membezakan keduanya, anda pasti ingin mencuba teknik ini.
No comments:
Post a Comment