source : foodnetwork.com
edited by : missrose@redroses2u.net
bahan2 utk pastri/kerak :-)
-------------------------------
3 cawan tepung serba guna/gandum
1 1/2 sudu teh garam
1 sudu teh baking powder/serbuk penaik
1/2 cawan vegetable shortening
1/4 paun unsalted butter - potong dadu
1/2 hingga 2/3 cawan air ais
1 biji telur dipukul dengan 1 sudu air - tuk eggwash or sapu atas pai
garam & blackpepper
cara2 membuat crust/pastri :-)
------------------------------------
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCsQZFhQrx61mgnM2iMcQvZl4IcnClbKOmMJf-wp6cIagcB2WlnosVObvFQfJFglmIoAbvIYUZFyAYMYPjt7SEYr5uXEp0KbxZqzw1FD6wSEmo2ew8EFqbXSqwphxdsIRmYL7R5SvuQaQ/s1600/butterfly32x15.gif)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCsQZFhQrx61mgnM2iMcQvZl4IcnClbKOmMJf-wp6cIagcB2WlnosVObvFQfJFglmIoAbvIYUZFyAYMYPjt7SEYr5uXEp0KbxZqzw1FD6wSEmo2ew8EFqbXSqwphxdsIRmYL7R5SvuQaQ/s1600/butterfly32x15.gif)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCsQZFhQrx61mgnM2iMcQvZl4IcnClbKOmMJf-wp6cIagcB2WlnosVObvFQfJFglmIoAbvIYUZFyAYMYPjt7SEYr5uXEp0KbxZqzw1FD6wSEmo2ew8EFqbXSqwphxdsIRmYL7R5SvuQaQ/s1600/butterfly32x15.gif)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCsQZFhQrx61mgnM2iMcQvZl4IcnClbKOmMJf-wp6cIagcB2WlnosVObvFQfJFglmIoAbvIYUZFyAYMYPjt7SEYr5uXEp0KbxZqzw1FD6wSEmo2ew8EFqbXSqwphxdsIRmYL7R5SvuQaQ/s1600/butterfly32x15.gif)
bahan2 untuk fillings :-)
--------------------------
3 dada ayam secara
3 sudu minyak zaitun
garam kosher
blackpepper
5 cawan stok ayam, lebih baik buatan sendiri
2 ketul kiub bouillon ayam - brand knorr ada ni
12 sudu besar (1 1/2 batang) unsalted butter
2 cawan bawang holland, cincang (2 bawang)
3/4 cawan tepung serba guna/gandum
1/4 cawan heavy ceam
2 cawan carrot
2 cawan kacang kacang peas
1 1/2 cawan bawang merah
1/2 cawan daun pasli segar - cincang
cara2 memasak filling/isi :-)
----------------------------------------
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCsQZFhQrx61mgnM2iMcQvZl4IcnClbKOmMJf-wp6cIagcB2WlnosVObvFQfJFglmIoAbvIYUZFyAYMYPjt7SEYr5uXEp0KbxZqzw1FD6wSEmo2ew8EFqbXSqwphxdsIRmYL7R5SvuQaQ/s1600/butterfly32x15.gif)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCsQZFhQrx61mgnM2iMcQvZl4IcnClbKOmMJf-wp6cIagcB2WlnosVObvFQfJFglmIoAbvIYUZFyAYMYPjt7SEYr5uXEp0KbxZqzw1FD6wSEmo2ew8EFqbXSqwphxdsIRmYL7R5SvuQaQ/s1600/butterfly32x15.gif)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCsQZFhQrx61mgnM2iMcQvZl4IcnClbKOmMJf-wp6cIagcB2WlnosVObvFQfJFglmIoAbvIYUZFyAYMYPjt7SEYr5uXEp0KbxZqzw1FD6wSEmo2ew8EFqbXSqwphxdsIRmYL7R5SvuQaQ/s1600/butterfly32x15.gif)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCsQZFhQrx61mgnM2iMcQvZl4IcnClbKOmMJf-wp6cIagcB2WlnosVObvFQfJFglmIoAbvIYUZFyAYMYPjt7SEYr5uXEp0KbxZqzw1FD6wSEmo2ew8EFqbXSqwphxdsIRmYL7R5SvuQaQ/s1600/butterfly32x15.gif)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCsQZFhQrx61mgnM2iMcQvZl4IcnClbKOmMJf-wp6cIagcB2WlnosVObvFQfJFglmIoAbvIYUZFyAYMYPjt7SEYr5uXEp0KbxZqzw1FD6wSEmo2ew8EFqbXSqwphxdsIRmYL7R5SvuQaQ/s1600/butterfly32x15.gif)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCsQZFhQrx61mgnM2iMcQvZl4IcnClbKOmMJf-wp6cIagcB2WlnosVObvFQfJFglmIoAbvIYUZFyAYMYPjt7SEYr5uXEp0KbxZqzw1FD6wSEmo2ew8EFqbXSqwphxdsIRmYL7R5SvuQaQ/s1600/butterfly32x15.gif)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCsQZFhQrx61mgnM2iMcQvZl4IcnClbKOmMJf-wp6cIagcB2WlnosVObvFQfJFglmIoAbvIYUZFyAYMYPjt7SEYr5uXEp0KbxZqzw1FD6wSEmo2ew8EFqbXSqwphxdsIRmYL7R5SvuQaQ/s1600/butterfly32x15.gif)
NOTE : fillings ni can be anything, ada yg letak sup cendawan, ready made carbonara n ada yg buat put kentang mcm inti karipap tu .. terpulang la ye ..
Apa itu tepung serbaguna :-) ?
------------------------------------
TEPUNG GANDUM/TEPUNG SERBAGUNA
Namanya saja dah menunjukkan segalanya. 9/10 perkara mesti tepung gandum atau tepung serbaguna menjadi pilihan hati anda semua dalam banyak perkara.
Ianya juga dikenali sebgai tepung bersih,putih,keras(jika mempunyai kandungan gluten yang tinggi) dan lembut(kandugan gluten yang rendah).
Kebiasaanya, tepung yang keras atau mempunyai gluten yang tinggi akan digunakan untuk membuat roti atau cookies. Ini kerana kedua-dua pastry ini memerlukan struktur yang lebih kuat dan kukuh sehingga mampu menghasilkan bentuk yang cantik apabila dibakar.
Manakala, tepung yang lembut dan mempunyai gluten yang lebih rendah lebih sesuai digunakan dalam penghasilan kek untuk mendapatkan hasil yang lebih rapuh dan lembut.
Kebiasaannya kandungan protein untuk tepung gandum atau tepung serbaguna ini antra 8%-11%.
Secara kasarnya, tepung gandum atau tepung serbaguna ini mmg boleh digunakan untuk pelbagai jenis pastry selagi mana sesuai dengan kadar gluten di dalam tepung. Sangat mudah dan berguna.
No comments:
Post a Comment