source : foodnetwork.com
edited by : missrose@redroses2u.net
bahan2 utk pastri/kerak :-)
-------------------------------
3 cawan tepung serba guna/gandum
1 1/2 sudu teh garam
1 sudu teh baking powder/serbuk penaik
1/2 cawan vegetable shortening
1/4 paun unsalted butter - potong dadu
1/2 hingga 2/3 cawan air ais
1 biji telur dipukul dengan 1 sudu air - tuk eggwash or sapu atas pai
garam & blackpepper
cara2 membuat crust/pastri :-)
------------------------------------
- Untuk pastri, campurkan tepung, garam, dan baking powder di dlm food processor
- Masukkan shortening & mentega dan pulse 10 kali, atau sehingga shortening & butter sekata.
- slps itu tambah air ais sedikit demi sedikit sehingga doh cukup lembab
- letakkan adunan ke atas tpt menguli sehingga menjadi seperti bola... balut doh dgn plastik dan biarkan di dalam peti sejuk selama 30 minit.bahan2 untuk fillings :-)
--------------------------
3 dada ayam secara
3 sudu minyak zaitun
garam kosher
blackpepper
5 cawan stok ayam, lebih baik buatan sendiri
2 ketul kiub bouillon ayam - brand knorr ada ni
12 sudu besar (1 1/2 batang) unsalted butter
2 cawan bawang holland, cincang (2 bawang)
3/4 cawan tepung serba guna/gandum
1/4 cawan heavy ceam
2 cawan carrot
2 cawan kacang kacang peas
1 1/2 cawan bawang merah
1/2 cawan daun pasli segar - cincang
cara2 memasak filling/isi :-)
----------------------------------------
- Letakkan dada ayam di atas loyang dan oleskan dengan minyak zaitun. Taburkan dengan garam dan lada hitam.
- Panggang selama 35 - 40 minit, atau hingga masak. Ketepikan hingga cukup sejuk, keluarkan daging dari tulang dan buang
- Potong ayam menjadi dadu. Anda akan mendapat 4 - 6 cawan ayam kiub.
- Dalam periuk kecil, panaskan stok ayam dan larutkan kiub bouillon ke dalam stok.
- Dalam periuk besar yg lain pula, cairkan mentega dan tumis bawang dengan api sederhana-rendah hingga transparent. Masukkan tepung dan masak dengan api kecil, kacau sentiasa, selama 2 minit.
- Masukkan stok ayam yg dipanaskan tadi ke dlm periuk besar tadis. Didihkan dengan api kecil selama 1 minit lagi, kacau hingga pekat. Masukkan 2 sudu teh garam, 1/2 sudu teh lada, dan krim
- Masukkan pula lobak merah, kacang peas, bawang besar dan pasli. Gaul sebatiNOTE : fillings ni can be anything, ada yg letak sup cendawan, ready made carbonara n ada yg buat put kentang mcm inti karipap tu .. terpulang la ye ..
Apa itu tepung serbaguna :-) ?
------------------------------------
TEPUNG GANDUM/TEPUNG SERBAGUNA
Namanya saja dah menunjukkan segalanya. 9/10 perkara mesti tepung gandum
atau tepung serbaguna menjadi pilihan hati anda semua dalam banyak
perkara.
Ianya juga dikenali sebgai tepung
bersih,putih,keras(jika mempunyai kandungan gluten yang tinggi) dan
lembut(kandugan gluten yang rendah).
Kebiasaanya, tepung yang keras atau mempunyai gluten yang tinggi akan
digunakan untuk membuat roti atau cookies. Ini kerana kedua-dua pastry
ini memerlukan struktur yang lebih kuat dan kukuh sehingga mampu
menghasilkan bentuk yang cantik apabila dibakar.
Manakala, tepung yang lembut dan mempunyai gluten yang lebih rendah
lebih sesuai digunakan dalam penghasilan kek untuk mendapatkan hasil
yang lebih rapuh dan lembut.
Kebiasaannya kandungan protein untuk tepung gandum
atau tepung serbaguna ini antra 8%-11%.
Secara kasarnya, tepung gandum atau tepung serbaguna ini mmg boleh
digunakan untuk pelbagai jenis pastry selagi mana sesuai dengan kadar
gluten di dalam tepung. Sangat mudah dan berguna.





No comments:
Post a Comment