source : foodnetwork.com
edited by : missrose@redroses2u.net
bahan2 utk pastri/kerak :-)
-------------------------------
- 3 cawan tepung serba guna/gandum
- 1 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh baking powder/serbuk penaik
- 1/2 cawan vegetable shortening
- 1/4 paun unsalted butter - potong dadu
- 1/2 hingga 2/3 cawan air ais
- 1 biji telur dipukul dengan 1 sudu air - tuk eggwash or sapu atas pai
- garam & blackpepper
cara2 membuat crust/pastri :-)
------------------------------------
- Untuk pastri, campurkan tepung, garam, dan baking powder di dlm food processor
- Masukkan shortening & mentega dan pulse 10 kali, atau sehingga shortening & butter sekata.
- slps itu tambah air ais sedikit demi sedikit sehingga doh cukup lembab
- letakkan adunan ke atas tpt menguli sehingga menjadi seperti bola... balut doh dgn plastik dan biarkan di dalam peti sejuk selama 30 minit.
bahan2 untuk fillings :-)
--------------------------
- 3 dada ayam secara
- 3 sudu minyak zaitun
- garam kosher
- blackpepper
- 5 cawan stok ayam, lebih baik buatan sendiri
- 2 ketul kiub bouillon ayam - brand knorr ada ni
- 12 sudu besar (1 1/2 batang) unsalted butter
- 2 cawan bawang holland, cincang (2 bawang)
- 3/4 cawan tepung serba guna/gandum
- 1/4 cawan heavy ceam
- 2 cawan carrot
- 2 cawan kacang kacang peas
- 1 1/2 cawan bawang merah
- 1/2 cawan daun pasli segar - cincang
cara2 memasak filling/isi :-)
----------------------------------------
- Letakkan dada ayam di atas loyang dan oleskan dengan minyak zaitun. Taburkan dengan garam dan lada hitam.
- Panggang selama 35 - 40 minit, atau hingga masak. Ketepikan hingga cukup sejuk, keluarkan daging dari tulang dan buang
- Potong ayam menjadi dadu. Anda akan mendapat 4 - 6 cawan ayam kiub.
- Dalam periuk kecil, panaskan stok ayam dan larutkan kiub bouillon ke dalam stok.
- Dalam periuk besar yg lain pula, cairkan mentega dan tumis bawang dengan api sederhana-rendah hingga transparent. Masukkan tepung dan masak dengan api kecil, kacau sentiasa, selama 2 minit.
- Masukkan stok ayam yg dipanaskan tadi ke dlm periuk besar tadis. Didihkan dengan api kecil selama 1 minit lagi, kacau hingga pekat. Masukkan 2 sudu teh garam, 1/2 sudu teh lada, dan krim
- Masukkan pula lobak merah, kacang peas, bawang besar dan pasli. Gaul sebati
NOTE : fillings ni can be anything, ada yg letak sup cendawan, ready made carbonara n ada yg buat put kentang mcm inti karipap tu .. terpulang la ye ..
Apa itu tepung serbaguna :-) ?
------------------------------------
TEPUNG GANDUM/TEPUNG SERBAGUNA
- Namanya saja dah menunjukkan segalanya. 9/10 perkara mesti tepung gandum atau tepung serbaguna menjadi pilihan hati anda semua dalam banyak perkara.
- Ianya juga dikenali sebgai tepung bersih,putih,keras(jika mempunyai kandungan gluten yang tinggi) dan lembut(kandugan gluten yang rendah).
- Kebiasaanya, tepung yang keras atau mempunyai gluten yang tinggi akan digunakan untuk membuat roti atau cookies. Ini kerana kedua-dua pastry ini memerlukan struktur yang lebih kuat dan kukuh sehingga mampu menghasilkan bentuk yang cantik apabila dibakar.
- Manakala, tepung yang lembut dan mempunyai gluten yang lebih rendah lebih sesuai digunakan dalam penghasilan kek untuk mendapatkan hasil yang lebih rapuh dan lembut.
- Kebiasaannya kandungan protein untuk tepung gandum atau tepung serbaguna ini antra 8%-11%.
- Secara kasarnya, tepung gandum atau tepung serbaguna ini mmg boleh digunakan untuk pelbagai jenis pastry selagi mana sesuai dengan kadar gluten di dalam tepung. Sangat mudah dan berguna.
No comments:
Post a Comment