Bahan2Nya :-
-------------------
╰⊰✿ 4 ketul ayam
╰⊰✿ Seketul halia
╰⊰✿ 2 batang serai
╰⊰✿ Serbuk kunyit
╰⊰✿ Garam
╰⊰✿ Serbuk kari.
╰⊰✿ Daun kari
Cara2 MembuatNya :-
-----------------------------------
╰⊰✿ 1. Blend halia guna blender Tupperware jadi dia tak hancur sangat
╰⊰✿ 2. Blend serai
╰⊰✿ 3. Perap dengan ayam. Gaul kunyit, garam, perap.
╰⊰✿ 4. Bubuh daun kari
Tips Tuk Masakan Ini :
-------------------------------
╰⊰✿ Goreng ayam dengan bahan perapan sikit je. Dah Nak masak Baru bubuh lagi bahan perapan supaya serdak tak garing/ hangit
╰⊰✿ Daun kari pun sikit bubuh bersama perapan sikit bubuh sebelum Angkat ayam╰⊰✿ resepi ini telah diambil dari fb ?Farahana Hussain? #mahn
.:: TIP-TIP MUDAH UNTUK GORENG AYAM :..
--------------------------------------------------------------
- ╰⊰✿ 1. Size potongan ayam perlu sama. Sekira ingin goreng kepak, masukan cuma kepak-kepak saja. Kalau nak goreng peha cuma masukkan peha.
- ╰⊰✿ 2. Goreng ayam dengan pot yang dalam (tinggi) untuk goreng yang banyak. Ini akan jimatkan minyak kerana minyak tidak terdedah dengan oksigen. Isi minyak cuma 1/3 bahagian saja.
- ╰⊰✿ 3. Perlu dapatkan sebuah jangkasuhu (thermometer) untuk menentukkan suhu gorengan sentiasa stabil. Kalu minyak anda terlalu panas masukkan minyak baru sedikit untuk suhu minyak turun.
- ╰⊰✿ 4. Selepas goreng tentukan sekurang-kurang 10 minit berada di tapisan minyak atau diatas kitchen towel.
- ╰⊰✿ 5. Sekiranya hasil ayam goreng lama berada diluar sebelum hidangan masukkan dalam oven yang telah panaskan 200 F.
- ╰⊰✿ 6. Apabila gorengan pertama dikeluarkan jangan terus masukkan gorengan kedua..tunggu untuk minyak menjadi panas.
- ╰⊰✿ 7. Awas dengan minyak panas..minyak panas bahan mudah terbakar.
No comments:
Post a Comment