Maksud : hendaklah selalu beringat segala bahaya dan rintangan ketika melakukan sesuatu pekerjaan .. cia .. cia .. cia ....
----------------------------------
- 1 cawan tepung naik sendiri ~ tepung gandum pun boleh
- 1 biji telur
- 1/4 cawan gula pasir
- 1/2 st soda bikarbonate
- 1/2 st baking powder ~ jika guna tepung gandum
- 3/4 cawan susu cair ~ air biasa pun boleh
- sedikit pewarna kuning
- sedikit margerin untuk mengoles ~ jika guna kuali biasa
------------------------------------------
- 1. Satukan semua bahan kecuali margerin. Kacau rata.
- 2. Blender halus kemudian tapis.
- 3. Diamkan sebentar.
- 4. Panaskan kuali non stick . Ambil sedikit adunan, buat seperti kuih dadar, bila permukaan atas adunan dah kering, angkat.
- 5. Letak inti kastard diatas permukaan kulit, lipat dan siap dimakan.
---------------------------------------
- Kacang Tanah - digoreng dan ditumbuk/mesin halus
- Jagung Krim
- Gula Pasir
- Chocolate Rice
-------------------------------------------
- 1 sb tepung kastard
- 1 sb tepung gandum
- 4 sb gula pasir
- 1 cawan susu cair
- 2 bj telur
- sedikit pewarna kuning
- 1 sb margerin
------------------------------------------
- 1. Satukan semua bahan kecuali margerin, tapis.
- 2. Kacau atas api sederhana hingga likat kemudian baru masukkan margerin. Kacau sebentar kemudian tutup api.
- 3. Sejukkan sebentar. Kalau nak lagi sedap, sejukkan dlm peti ais. Step2 mcm kat bawah, sy tunjukkan steps 4 pic apam balik besar tu but teknikali sama jek stepsnya ya ...
tunggu batter sehingga masak]
lipat 4 tuk yg apam balik besaq tu ]
- 4. Manakala, acuan apam balik mini ni seperti di bawah di mana kita boleh dptkan the 'crispy mispy' edges ...baru best ...garing banget ... made from pure steel, kuprum ... if not then else buat jek la in guna apa2 acuan yg berbentuk bulat ... Price masa tu sy tgk dlm RM58/1 pc (thn 2017) kat sini ...tpt lain sy x pasti la ye ... kat mudah ada jual per set kalau nk set 6 pcs ...
No comments:
Post a Comment