Source : BukuResepiDlmMindaKu :-)
Edited By : Miss Rose@Redroses2u.Net
----------------------------------------------
- 1 cawan tpg kastard
- 4 cawan santan or evaporated milk
- 1 cawan susu pekat manis (condensed milk)
- 2-4 sudu gula pasir
- 1 sdk vanilla essence
- 1 cawan creamy corn - sy salah beli plaks, beli yg kernel ..tp sokay jek pun ..
---------------------------------
- Campurkan 1 cawan tepung kastard dengan 4 cawan santan cair or susu sejat (evaporated milk) ke dalam periuk, kacau rata. Sy guna tepung kastard brand Bird's Custard economical pack ye ..mcm kat pic bawah ni :-
- Selepas itu masukkan pula 1/2 cawan susu pekat aka condensed milk. Kacau lagi .. hihi ...Next >>
- Masukkan 1 cawan creamy corn or cernel corn ke dalam periuk. Ekceli depends la nk berapa byk corn ...
- Masukkan pula 1 sdk vanila essence. If ada daun pandan apply daun pandan lagi besh ..
- Masukkan pula 2-4 sdb gula pasir, kalau x suka manis just kurangkan, if x letak pun sokay jek sbb nnt nak makan ngan kuah pun dah manis kan ??
- Kacau rata sehingga pekat dan shiny/glowy2 sikit ...if nak terlajak kilau leh masukkan sedikit melted butter ..
- Masukkan ke dalam bekas peberet or ke dalam loyang ... nak buat bentuk pepe pun tpulang ..
- Saya masukkan ke dalam remekin kecil yang telah dispray out melted butter takut lekat ... ...sejukkan ke suhu bilik dan masukkan ke dalam freezer, sodap mkn chill2 ni ...
--------------------------------------------
- 1 tin susu sejat
- 1/2 cawan1 tin air(guna sukatan dr tin susu cair juga)
- 2-4 sudu besar gula pasir - ikut kemanisan
- 1 sudu besar tepung kastard
- 1 biji epal hijau
- 1 biji epal merah
- 1 cawan creamy corn
-----------------------------------
- Tuang susu sejat ke dalam periuk dgn api yg perlahan seperti pic di bawah ya :-
- Masukkan epal hijau dan epal merah yang telah dibuang kulit, dibersihkan dan dipotong dadu. Masukkan pula jagung creamy in the can.
- Masukkan pula 1-2 susu tepung kastard tadi tuk tujuan kuah menjadi 'thicker'/ kepekatan. Masukkan pula gula pasir ikut kemanisan uols suka.
- Kalau kuah pekat boleh masukkan sedikit air. So taraaaa dah siap dan boleh la disejukkan ...lepas tu ngap !!
- Kuah kastard ni boleh dibuat kosong jek, boleh juga substitute ngan buah-buahan koktail ker, kismis, cranberries, peach pon ok ....Terpulang ikut selera dan kekreatifan masing2 ...
No comments:
Post a Comment