Bahan2 Utama :
------------------------
- sayur sawi batang putih - leh sub ngan pepe sayur yg disukai
- 10-20 btang cili padi - ikut tahap kepedasan anda
- fish ball/fish cake/tauhu/tofu - digoreng or beli jek da goreng
- semangkuk santan kelapa - ikut korum famili
Bahan2 Kisar/Tumbuk :
--------------------------
- 3-5 ulas bawang merah
- 2-4 ulas bawang putih
- sedikit ikan bilis - boleh ganti ngan udang kering
Step By Step :-
--------------------
- Mula2 sayur direndam ngan air garam, ketepikan. Tujuan supaya segala kotoran such as pasir or bugs ke akan mati or mendap ke bawah. Selepas 10-15 minis leh la ditoskan.
- Bahan2 tumbuk & kisar ditumbuk dlm lesung batu or mini chopped. Masukkan sekali cili padi, biar chunky sikit. Masukkan ke dalam kuali/pan/pot/skillet/wok.
- Perahkan santan kelapa or lau beli dah siap boleh mskkan jek ke dlam kuali/pan/skilllet/wok. Biarkan sebentar sehingga mendidih.
- Masukkan fish cake/ball/tauhu/tofu or any other bahan uols suka...ada org x suka tauhu2 ni ...tp sbg keturunan puteri hang li po tauhu2 mmg a must have items !! in a dishes ni ...skip jek if xnak ...
- Masukkan sayur sawi tadi, boleh sub ngan sayur peberet... ni mcm guideline jek la ..
- Boleh masukkan air putih sesuka hati ikut byk mn kuah yang disukai ...tp lau santan cair xperlu la k ...
- Perasakan dengan garam dan serbuk perasa such as ajinomoto, pasti sedap, cukup rasa .... mesti dish ckp rasa & sedap huhu ...
- ok la boleh la dihidangkan...mkn panas2 mmg terbaik la .. ditambah ngn lelemak transfat in santan tu ...wow ! heheh
No comments:
Post a Comment