Sumber : Sedapnya Resepi Ini
Credited To : rarra sakura
Edited By : Miss Rose@Redroses2u.Net
Bahan2 Utama :-)
--------------------------
- 1 ekor ayam
- Garam dan gula @ madu secukupnya
- Sedikit sos tiram
- Sedikit sos cili
- Sedikit kicap
----------------------------
- 1 btg serai
- 4 ulas bwg putih
- 5 ulas bawang kecil
- 10 tangkai cili padi (leh adjust lau nak tambah pedas)
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 1 biji kiub ayam (lau xmau guna leh ganti belacan)
- Sedikit minyak (saya guna olive oil)
- - semua bahan ni kisar atau tumbuk
Bahan2 Optional :-)
----------------------------
- 1sdt serbuk jintan kasar
- 1 sdt serbuk jintan halus
- 1 sdt ketumbar
- 1 sdt kicap pekat
- 1sdt lada hitam aka blackpepper
Make Money Online : http://ow.ly/KNI1 kilo kepak ayam- guna bhg peha ayam 1 labu bawang besar 3 ulas bawang putih 1 inci halia 1 sudu makan serbuk jintan kasar 1 sudu makan serbuk jintan halus 1 sudu makan serbuk ketumbar 1 sudu makan serbuk kunyit 2 sudu makan gula - ganti dg madu 1 sudu makan kicap pekat garam secukup rasa - letak anggaran dlm 1 sb paras - yg mama tambah; 1 sb sos tiram 1 sk lada hitam minyak zaitun/butter - sapu masa bakar ayam
Make Money Online : http:/
Make Money Online : http://ow.ly/
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
---------------------------------
- ayam dibersihkan, sertakan sekali selawat + doa2 tuk kebahagiaan keluarga. Buangkan kulit bg yg x suka hig cholestrol ya ..badan ayam dikelar2 tuk memudahkan bahan2 perap tuk meresap. Massage2 sikit nk bg lebih 'yummylicios' ...
- Ayam tu boleh dibelah 2 or 'butterfly cut' jika suka supaya lebih crispy on the outside ...and juicy on the inside ..tu target kita for ayam bakar ni ...
- campur bahan kisar ngan sos tiram, sos cili, kicap, garam dan gula @ madu. Sapu pd keseluruhan ayam dan perap 1 jam atau semalaman dalam fridge/freezer.
- bakar dalam oven guna api atas bawah, suhu 200c selama 45 minit atau 1 jam. Bergantung pd oven memasing. Tgok2 api, jgn kering sgt. Biar isi ayam tu lembab2 sikit.
- Leh gak bakar guna kuali@pemanggangl ajaib, pandai2 adjust api ya ...boeh mskkan daun basil/tyme tuk sentuhan 'western' gitu ... *option jek *
- ayam boleh dimasak 'seketul' or boleh dipotong2 ikut suka uols ...boleh jugak diletakkan di skewer b4 dipanggang...Boleh dipanggap dlm oven, pemanggang ajaib, bbq ngan charcoal or grilled pan ...
- makan bersama salad, limau nipis, lemon or any sos mmg terangkat ni, ratah gitu pun boleh .... boleh juga dijadikan ayam tuk nasi ayam penyet - mkn bsama sambal, tempeh and tofu ....
No comments:
Post a Comment