- 100g kuey teow (ambil secekak je untuk seorang makan)
- 1 biji telur saiz besar (kalau telur kecil 2 biji)
- Sedikit lada sulah
- Pecahkan telur, kacau dgn lada sulah & celupkan kueh teow. Pastu goreng atas kuali, mcm telur dadar. Dah siap angkat dan letak atas pinggan.
Untuk KuahNya :-
- Isi ayam secukupnya (jumlah bahan anggaran untuk seorang makan)
- Daging batang pinang secukupnya
- Udang secukupnya
- Sotong secukupnya
- Sayur-sayuran (karot, kobis bunga, pak choi, kailan, cendawan tiram dll)
- 2 ulas bawang putih
- 2-3 sudu makan sos tiram (saya campur sos tiram dengan 1 sudu kicap manis)
- 1 sudu tepung jagung (campur dengan sedikit air)
- 2 cawan air stok udang (kulit/kepala udang ditumbuk, campur air dan ambil stoknya )
- 3 -4 biji cili padi (diketuk atau ditumbuk)
- Minyak secukupnya untuk menumis
- Sedikit garam
Cara penyediaan
- 1. Tumis bawang putih hingga wangi kemudian masukkan daging, isi ayam, udang, sotong dsbgnya .Masak sehingga daging/ayam/udang/sotong agak empuk baru masukkan sos tiram, air rebusan udang, lada sulah dan bancuhan tepung jagung.
- 2. Bila mendidih masukkan sayur-sayuran, seafood, cili padi, lada sulah.
- 3. Bila sayur layu, sesuaikan rasa (kalau dah masin tak perlu letak garam) dan tuangkan kuah ke atas kuey teow yang telah digoreng dengan telur tadi….
- 4. Hidangkan dengan cili jeruk atau kicap cuka bercili…. YummyNya !!!
No comments:
Post a Comment