Hmm mcm biasa click every pic for larger view ya ...Selamat Mencuba dan Semoga Bermanfaat untuk seme ...enjoiiii >_< ......
Source : http://maisarawanispahat.blogspot.com
- Dada ayam
- Telur
- Garam
- Lada putih
- Oregano
- Cheese
- Serbuk Roti
- Tepung Ubi
- Cili Serbuk - optional
- Bawang besar - Optional
- CornFlakes - boleh guna sbg ganti serbuk roti, blend sehingga halus mcm tepung
- ** Wink ** : Boleh tambahkan apa2 bahan anda suka
- *** NOTA KAKI TANGAN : Perlu diingat jangan letak cecair selain telur sahaja. Telur berfungsi sebagai agen pelekat.
- STEP 1 - Daging Ayam/Ikan/Daging or SeaFood dikisar ...boleh dicampur2 juga seperti ayam + udang ...
- STEP 2 - Campurkan bahan di atas - tepung ubi, serbuk roti, telur, lada sulah, bawang besar, serbuk cili@pes cili, garam dan oregano - dan juga bahan2 perasa yang anda suka seperti rempah kari, perencah sup, blackpepper dsbgnya :-) ...
- STEP 3 - Potong Cheddar Cheese kecil, boleh juga gunakan any cheese 'peberet' uols ... ...
- STEP 4 - Celupkan tangan dengan air or minyak kelapa/sayur utk elakkan melekat doh di tangan. Ambil sedikit dan bulatkan, leperkan dan make a hole kat tengah2. masukkan kiub cheese dan tutupkan semula. Bulat2 semula bg kemas. Boleh la dibentuk ikut suka - bulat empat segi or bujur/oval ......
- STEP 5 - Selepas itu masukkan ke dalam telur, masukkan ke dalam tepung ubi, masukkan semula ke dalam telur dan finally masukkan ke dalam serbuk roti or cornflakes ..Ulang lagi sehingga habis dohnya :-) ...
- STEP 6 - Gorengkan ke dalam minyak yg 'super duper hot' ya supaya terjamin 'quality'nya plus xnak minyak 'meresap' byk ke dalam nugget ....Goreng sehingga keperangan aka 'golden brown' gitu . ...Angkat ...
- Voila !! ...Boleh lah dimakan panas2 ...till then ....bubai !!
No comments:
Post a Comment