Resepi daripada my ex colleague Kak ina. Dah lama minta resepi tapi baru la ni cuba.
Makan taun jugak la peram 😅
:: Bahan²nya ::
- 10 biji kentang (Rendam dgn air garam +/-2jam)
- 3 biji Bawang Holland (Dice)
- 2 cawan isi ayam/dgg, den guna dgg(Dice - klu pakai ramly 800g)
- 1 tin Campbell cream of mushroom
- 3 sudu Butter utk tumis
- 1 cawan susu
- 2 sudu tepung gandum utk pemekat
- 5 slice Cheese (each potong 2 - ikut besar kentang)
- Serbuk Blackpepper (secukupnya) *den tambah
- Mixed herbs (secukupnya) *den tambah
- Garam (secukupnya)
- 1 biji Cili merah * den tambah
- Daun sup *den tambah
- Daun bawang *den tambah
:: Cara² Menyediakan KENTANG :-)
- Kentang tu dah rendam
- Kemudian berus, cuci dan rebus smpi empuk, letak garam sket
- Selepas empuk, tos & biarkan sejuk.
- Kemudian korek isi tersebut.
:: Cara2 Meletakkan FillingNya ::
- Cairkan butter
- Tumis bawang, kemudian masukkan ayam.
- Jika air ayam sudah kering sket, masuk cream of mushroom.
- Masukkan susu. Biar mendidih
- Masukkan garam, mixed herbs & blackpepper
- Masukkan tepung gandum yang dah bancuh dgn air sket tuk pekatkan kuah. Kacau sebati
- Masukkan cili merah, daun sup & daun bawang
- Masukkan filling ke dalam kentang. Ada orang dia campuq filling dgn lebihan kentang yg dikorek tu, den x letak.
- Susun dlm dulang, letak slice cheese kemudian mozzarella.
- Bakar suhu 170° 15-20minit
No comments:
Post a Comment