Sate Lilit Balinese
Sumber : https://www.cookle.at/id/sate-lilit-bali
Menurut Mr. Wikipedia - Sate lilit is a satay variant from Balinese cuisine. This satay is made from minced beef, chicken, fish, pork, or even turtle meat, which is then mixed with grated coconut, thick coconut milk, lemon juice, shallots, and pepper. Wound around bamboo, sugar cane or lemon grass sticks, it is then grilled on charcoal.
: Bahan2nya :-
- 500 gram fillet ikan
- 200-300 gram udang
- 100 gram kelapa parut
- 15-20 serai (atau gunakan buluh/lidi/kayu)
- 1 bawang merah or bawang holland
- 2-3 ulas bawang putih
- 1-2 daun limau
- Seditkit pes cili merah
- 1 tsp serbuk kunyit
- 1/2 tsp serbuk lada
- 1 tsp garam
- 5-8 gram serbuk perasa
- 1 sendok makan gula merah (atau gula Jawa) parut
- 1 sendok makan minyak goreng atau mentega
sediakan bahan2 yang hendak digunakan
Resepi 2
: Bahan2nya :-
- 450gm daging kisar
- 1 biji bawang merah | ditumbuk lumat
- 1 sudu makan serbuk rendang
- 1 sudu makan serbuk jintan manis
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- ½ sudu teh paprika
- ½ sudu teh gula merah
- 1 biji telur
- 1 sudu teh minyak sapi
- 10 batang serai | dibersihkan dan dititik sedikit
- 1. Campurkan semua bahan kering bersama daging cincang. Gaulkan sebati.
- 2. Masukkan bawang bersama telur dan gaulkan rata.
- 3. Kemudian masukkan minyak sapi dan biarkan diperap selama 1 jam di dalam peti sejuk.
- 4. Ambil 45 gm daging tadi dan kepalkan pada batang serai.
- 5. Panggang di atas gril selama 8 minit dan sedia dinikmati.
- Enak dimakan dengan kuah kacang dan juga perahan limau nipis.
Resepi 3 :
Bahan2Nya :
-
200 gram ayam giling
100 gram udang giling
2 tangkai kucai, dipotong 1/2 cm
1 sendok makan santan kental instan
1/2 sendok teh garam
1/2 sendok teh gula pasir
2 sendok makan minyak untuk menumis
11 batang serai untuk tusukan
Bumbu halus:
3 buah cabai merah keriting
2 siung bawang putih
3 butir bawang merah
1 cm kunyit, bakar
1 butir kemiri, disangrai
1/4 sendok teh ketumbar
1/2 sendok teh terasi, dibakar
1. Tumis bumbu halus sampai harum. Angkat.
2. Masukkan ayam giling, udang giling, kucai, garam, dan gula pasir. Aduk rata
3. Ambil sedikit adonan. Buat pentul di batang serai.
4. Bakar dalam pan yang sudah dipanaskan sampai matang dan harum.
No comments:
Post a Comment