- 1 paket mee dicelur dan ditoskan
- 4 biji telur yang di rebus dan dikupaskan kulitnya
- Isi ayam yang di potong dadu
- 5 keping tahu kering di potong kecil
- 1/2 paket fishball di belah dua
- 1 biji telur
- 1 biji cili merah di hiris kasar
- 1 cawan air asam jawa
- Air secukupnya
- Santan pekat
- Garam secukup rasa
- 3 biji bawang putih dihiris nipis
- 3 biji bawang merah kecil dihiris nipis
- 1/2 inci halia dihiris nipis
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 biji bunga cengkih
- 3 biji bawang putih
- 3 biji bawang merah kecil
- 1/2 inci halia
- (dikisar kesemua bahan ini sehingga halus)
- 2 sudu makan serbuk kari ayam
- 1 sudu makan cili kisar
.: Kaedah PenyediaanNya :.
- Panaskan periuk atau kuali dan isi kan minyak masak.
- Tumiskan bahan menumis sehingga terbit bau wangi.
- Masukkan bahan yang dikisar bersama serbuk kari dan cili kisar tadi.
- Masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa dan juga air yang secukupnya. Biarkan mendidih.
- Masukkan isi ayam biarkan seketika. Masukkan tahu kering, fishball, cili hiris dan gaul rata.
- Biarkan ianya mendidih seketika.
- Pecah kan sebiji telur ke dalam kuah. Kacau perlahan dan biarkan mendidih sebentar.
- Masukkan santan pekat ikut kesukaan kita. Gaul rata dan biarkan mendidih sebentar.
- Masukkan sayur sawi dan juga garam secukup rasa. Perasakan.
- Boleh di hidang kan bersama mee yang telah dicelur tadi bersama telur rebus
No comments:
Post a Comment