N3 ni is not my choice at all sbb x makan but since my mum dah masak, i polo je la and it's a good thing right?? ...teruskan je ahaks...knp x mkn ya? ntah ler ...geli, seram, takut mcm2 ada kat my mind ni ...but i know there's alot of penggemar outta ...enjoy !!
.: Cara2 PenyedianNya :. :-)
- Siput sedut @ belitung, dicuci bersih, kemudian kerat hujungnya, anggaran 3 ruas. Buat hingga siap, cuci kembali dan toskan. Ketepikan seketika... nak buat kuah plaks. Note : bersihkan sepuasnya sbb dikhuatiri siput ni byk pasir/lumpur, so mmg kene be careful la ye utk kesihatan keluarga tersayangmu ...
- Sementara itu batang keladi dikerat dan dibuang lapisan luar, rendam. Keladi dikupas dan potong baji (alamak, amende la ni ?? sila gugel ya ..aku gugel dia kata 'wedge' - piece of wood, metal, etc. having one thick end and tapering to a thin edge, that is driven between two objects or parts of an object to secure or separate them ), rendam. Rebus keladi dalam air mendidih yang telah diletak 1 keping asam gelugor dan sedikit garam hingga 3/4 empuk. Masukkan batang keladi dan celur sekejap hingga lembut. Toskan. Asingkan sebentar.
- Sementara itu blenderkan bahan2 yang dikisar halus. Bahan2nya seperti diatas ya. Masukkan ke dalam periuk.
- Setelah itu masukkan santan sebanyak yang uols suka. Kira untuk makan seisi keluarga la gamaknya.
- Pada masa ni boleh dimasukkan asam gelugoq, daun kunyit or serai mengikut selera memasing kan ..kan ....
- Setelah santan mendidih masukkan siput sedut tadi. kacau sebentar sehingga masak la siputnya tu. Masuk la bahan2 perasa seperti garam dan ajinomoto ke (ahaks ada org x suka ni)..yang pasti i takkan masuk gula sbb puree Melaka kan ? ... Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam-ulaman..
tengok ada hijau2 tu ...part tu yang aku mmg geli ler ...ekceli sama je mcm mkn kerang kan ...tp ntah ler ...mmg xleh mamah la ....adesss ...
Di bawah ini adalah resepi asal pemilik yang saya gugel ...sorry ye ! ...utk panduan sahaja ...
- 1 mangkuk siput sedut
- 1 1/2 mangkuk santan cair
- 1/2 mangkuk santan pekat
- 10 batang cili padi
- 2 inci kunyit hidup
- 1 batang serai - ketuk
- 1 helai daun kunyit - simpulkan
~* Selamat Mencuba Uols *~
No comments:
Post a Comment