N3 hari ni pasal roti yang tgh in-trend ...makan a slice member punya kat Pop Donna (kedai boutique concept yg mmg tgh in-trend jugak yoyo la i uols ..ntah2 outdated da ) hahaha ...Mak aii kegebuan terlampau ...punya la lembut semacam and then dipped butterscoth sauce plaks ..alahai, terangkat u ! Apa org kata tu?? mak mertua lalu blkg pun x perasan ...ahaks !! takkan x perasan ada org lalu kot unless hollow-man tak pun org minyak heheh
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com
Bahan-bahanya ( untuk doh roti)
- 300gram tepung roti @ tepung high protein@ tepung superfine
- 200gram tepung gandum
- 2 sudu besar susu tepung@skim milk ( ros letak serbuk soya mealshake shaklee 2 sudu besar)
- 2 sudu besar madu ( ni klu tak letak pun takpe)
- 1 biji telur ( tinggalkan sedikit utk gliss pada permukaan roti nanti)
- 250ml susu segar@bancuhan susu tepung@air suam
- 6gram yis
- 40gram gula
- 40gram marjerin
- 1sudu kecil baking powder
- 2 sudu besar plain@natural yogurt sedikit maple syrup atau pun madu sebagai sos untuk dijalurkan pada bee hives buns ini nanti.
Bahan-bahanya eggwash untuk gliss pada permukaan bun nanti
baki telur+ 1 sudu besar susu segar atau air + beberapa titik madu
(sedikit kuaci hijau, bijan hitam dan badam hiris untuk ditoppingkan pada bun bee hives tu nnt)
Cara-caranya ( Doh Roti)
1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Setelah menjadi doh ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastik itu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit hingga ke satu jam.
4. Selepas itu, tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin, bahagi doh pada beberapa bahagian kecil, lebih kurang 12 ke 16 ketul, bulat-bulatkan, susun doh di dalam acuan petak, perap dan biarkan sehingga naik dua kali ganda. Masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit.
5. Setelah semua bun naik dua kali ganda, gliss permukaan bun dengan bancuhan telur, tabur bijan hitam, kuaci hijau dan badam hiris, sapukan sekali lagi atas nye dengan egg wash supaya semua bahan topping melekat di atas doh, akhir sekali bakar pada suhu 170 atau 180 darjah selama 16 ke 18 minit atau sehingga permukaan bun perang. Setelah bun di angkat, terus gliss permukaan buns dengan butter atau marjerin, supaya permukaan bun berkilat.
6. Sejukkan atas redai, dan simpan di dalam bekas bertutup. Apabila ingin menikmati buns ini jalurkan atasnye dengan maple syrup, nak makan dgn sos butterscotch pun boleh, Selamat Meroti buat semua.
Jika doh ni nak dibahagikan dua pun boleh, mcm ros buat hari tu, separuh ros buat bee hives buns separuh lagi ros campurkan serbuk koko dan biskut oreo hancur, khas utk anak2, letak salam papercup dan bakar seperti biasa.
Tips-tips meroti boleh rujuk LINK ni ya...harap dapat membantu : )
Price : RM7.00 for 5 Inch Bread FOC Dipped ButterScoth Sauce
ButterScotch Sauce Tutorial 1
Source : WikiHow
Ingredients
- 1 cup brown sugar
- 2 tbsp butter
- 1 tsp cornflour
- 1 tsp vinegar
- 1/4 cup cold water
Steps
Source : http://sallysbakingaddiction.com/homemade-salted-caramel-recipe/
Ingredients:
- 1 cup (200g) granulated sugar
- 6 Tablespoons (90g) salted butter, cut up into 6 pieces*
- 1/2 cup (120ml) heavy cream*
- 1 teaspoon salt
Directions:
- Heat granulated sugar in a medium saucepan over medium heat, stirring constantly with a high heat resistant rubber spatula or wooden spoon.
- Sugar will form clumps and eventually melt into a thick brown, amber-colored liquid as you continue to stir. Be careful not to burn.
- Once sugar is completely melted, immediately add the butter. Be careful in this step because the caramel will bubble rapidly when the butter is added.
- Stir the butter into the caramel until it is completely melted, about 2-3 minutes.
- Very slowly, drizzle in 1/2 cup of heavy cream while whisking. Since the heavy cream is colder than the caramel, the mixture will rapidly bubble and/or splatter when added.
- Allow the mixture to boil for 1 minute. It will rise in the pan as it boils.
- Remove from heat and stir in 1 teaspoon of salt. Allow to cool down before using.
- Cover the caramel tightly and store for up to 2 weeks in the refrigerator. Warm the caramel up for a few seconds before using in a recipe.
*Heavy cream (approximately 36% milk fat) may also be sold as whipping cream. Light whipping cream (30% milk fat), or double cream (48% milk fat) may be substituted.
1) Heat 1 cup of granulated sugar in a medium saucepan over medium heat, stirring constantly with a heat resistant rubber spatula or a wooden spoon.
Be careful not to burn.
3) Once sugar is completely melted, immediately add 6 Tablespoons of salted butter*, which has been cut up into 6 pieces. Be careful in this step because the caramel will bubble rapidly when the butter is added.
*You may use unsalted butter as well, but I prefer salted for this recipe.
No comments:
Post a Comment