- 1/4 cwn mentega (dilembutkan pada suhu bilik)
- 1/4 cwn minyak canola/minyak jagung
- 1 1/2 cwn gula kastor
- 2 biji telur saiz A
- 1sk esen vanilla
- 1 cwn buttermilk (kalau tak ada, saya ajar cara buat di bawah)
- 1 sudu makan pewarna merah
- 1sk cuka masakan
- 2 1/4 cwn tepung gandum
- 3 sudu makan serbuk koko
- 1sk baking powder
- 1sk baking soda
- 1/4sk garam
- 1 sudu makan cuka putih atau perahan jus lemon
- 1 cwn susu segar
- MethodNya :
Cuma masukkan 1 sudu cuka dalam bekas sukatan 1 cup susu segar. Biarkan selama 5 minit.
- 1. FIRST BOWL: Dalam mangkuk yang besar, putar mentega, minyak dan gula sehingga berkrim.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji, putar lagi. Masukkan esen vanilla. Putar hingga sebati.
- 3. THIRD BOWL: Dalam mangkuk yang lain pula, ayak bersama tepung, serbuk koko, baking powder, baking soda dan garam.
- Masukkan bahan-bahan THIRD BOWL sedikit-sedikit ke dalam FIRST BOWL. Putar guna mixer pada kelajuan perlahan sahaja sehingga sebati. Selang-selikan dengan bahan-bahan SECOND BOWL. tak perlu putar lama, berhenti sekadar dah sebati.
- Masukkan ke dalam oven dan bakar 15-20 minits suhu 155 Celcius. Boleh juga dimasukkan ke dalam baking pans untuk kek, muffin cups or ramekin kecil. Ikut suka uols ..:)
- Nak tahu cupcake dah masak, just cunakan 'Cake Tester' or pencungkil gigi dan cucukkan ke dalam kek, if pencungkil gigi xde 'cecair' yang melekat means dah masak ler tu ye che jah >_<
- Setelah kek masak, biarkan kek sejuk pada suhu bilik, sebelum diletak Cream Cheese topping. Cara2 membuatnya ada ditunjukkan di pic bawah ya .
- Saya akan buat Cream Cheese Frosting.
:: Bahan2Nya ::
- 1/4 cwn mentega (dilembutkan pada suhu bilik)
- 250gm cream cheese
- 2 cawan gula aising
- 1/4 cwn susu segar
- 1sk esen vanilla
- Dalam mangkuk yang agak besar, putar mentega dan krim keju sehingga berkrim. Sedikit demi sedikit masukkan gula, susu dan esen. Putar sehingga berkrim dan sebati.
- Jika uols memilih untuk membuat kek pula. caranya ialah potong kek kepada 2-3 lapisan. Letak salah satu bahagian kek atas alas kek. Sapukan frosting cream.
- Tangkupkan bahagian yang satu lagi. Sapukan frosting cream selebihnya pada kek.
- Untuk hiasan pula. Ambil sedikit kek or lebihan kek, hancurkan dan tabur atas kek. Sejukkan kek selama 4-5 jam. Barulah sedap dimakan.
Source : google
No comments:
Post a Comment