So, i proceed with the Mousse
- 200gm Dark Chocolate
- 2 egg yolk (beat first with whisk)
- 2 egg white (whisk till the foam stage)
- 60gm castor sugar
- 1/2 tbsp butter
- 250ml Whipping cream - beat till thicker
- 11/2 tbsp gelatine
1 - Rendam gelatin dalam air panas for a while. Nak cepat masuk microwave senang. Cairkan Cooking coklat secara double boiler. Masukkan egg yolk yang telah dipukul ngan whisk. Masuk mentega and gelatin.
2 - Putar egg yolk until kembang, masukkan cream of tartar or lemon juice to make the 'foamy' stay. Masukkan ke dlm mixture no. 1.
3 - Putar whipping cream and masukkan ke batter. Put on each layer of the cake.
----------------------------------
- 200gm Chocolate Masakan Hitam
- 2 Kuning Telur (Di Pukul Dahulu)
- 2 Putih Telur (Di Putar Hingga Kembang)
- 60gm Gula Kastor
- 1/2 Tbsp Mentega
- 250ml Anchor Whipping Cream (Tawar) - Di Pukul Hingga Pekat
- 1 1/2 Tbsp Gelatin
- 50ml Air
- Simpan Sedikit Adunan Untuk Di Sapu Tipis Kepada Kek)
Filling : Mousse Coklat Putih (Yg Ni Kena Buat Sehari Utk Simpan Semalaman)
----------------------------------------------------------------------------------------
- 200gm Coklat Masakan Putih
- 100ml Susu Segar Uht
- 2 Kuning Telur (Di Pukul Dahulu)
- 2 Putih Telur (Di Putar Hingga Kembang)
- 60gm Gula Kastor
- 250ml Anchor Whipping Cream (Tawar) - Di Pukul Hingga Pekat
- 2 Tbsp Gelatin
- 50ml Air
1. Rendam gelatin dgn air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan
2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.
*** simpan dlm peti sejuk 1 jam
1. Rendam gelatin dan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
2. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan susu cair dan whipping cream yang diputar. Gaul hingga rata.
4. Masukkan mousse ke dalam peti sejuk selama 4 jam sehingga beku. Kemudian keluarkan dan pukul dengan whisk menggunakan high speed hingga pekat dan bertanduk. Seeloknya mousse coklat putih di buat sehari lebih awal. *** dan di simpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak di gunakan, whisk semula hingga kembang baru di sapu ke atas kek.
KEK CHOC INDULGENCE
Mula-mula kita sediakan kek span coklat dahulu.
Resepi untuk kek span asas coklat dengan cara membuatnya ita pernah kongsikan SINI
Potong kek span coklat kepada 4 keping Tips dan panduan
- Pastikan anda memotong kek dengan ketebalan yang sama untuk mendapatkan potongan yang cantik
- Pastikan anda memotong kek setelah kek benar-benar sejuk
- Pastikan anda memotong kek span dengan pisau yang tajam. Kaedah memotong kek pernah ita kongsikan di SINI
- Pastikan anda memotong kek setelah semua bahan untuk melayer kek seperti krim atau coklat sudah tersedia. Ini untuk mengelakkan kek anda kering kerana terdedah lama di udara.
- Jika anda nak potong kek dahulu, pastikan anda membalut setiap kepingan kek dengan plastik wrap supaya kek tidak kering.
Mari kita lihat bahan-bahan untuk krim putih dahulu, sebelum ita terangkan beberapa panduan penting yang perlu anda berikan perhatian untuk mendapatkan hasil kek yang menarik, enak dan lazat.
Resepi Krim Putih 1
60 gm gula icing
2 biji kuning telur
120 gram mentega tanpa garam
4 gm gelatin
50 ml air
100 gm coklat masakan putih
260 gm Krim tenusu
Pastikan anda larutkan dahulu gelatin dan air. Kaedah melarutkan gelatin pernah ita kongsikan di SINI
Pastikan anda cairkan coklat masakan terlebih dahulu. Kaedah mencairkan coklat masakkan ita pernah kongsikan di SINI
Resepi ini menggunakan Krim Tenusu (Anchor seperti dalam gambar) Krim ini amat sukar di kendalikan bagi anda yang kurang mahir. Sekirannya anda masih tidak mahir di dalam penggunaan krim tenusu, anda boleh lupakan resepi ini... anda boleh gunakan resepi Krim Putih 2 yang akan ita akan kongsikan di bawah nanti.
Pastikan gula icing di ayak terlebih dahulu.
Satukan gula icing dan telur gambar 1
Pukul sebentar dengan hand mixer gambar 2. Ini untuk menyatukan gula dan telur terlebih dahulu.
Kemudian panaskan dengan kaedah kukusan gambar 3. Pastikan bekas mengisi telur lebih besar dari periuk berisi air di bawah supaya ia tidak bersentuhan dengan air di dalam periuk
Adunan akan menjadi pekat dan berkrim gambar 4
Masukkan gelatin dan putar rata
Sementara itu, di dalam stand mixer, putar mentega hingga kembang, lembut dan warnanya pucat.
Kenapa kita gunakan mentega tanpa garam?
Supaya krim kita terasa lebih enak dan berkrim
Bila dah lembut dan kembang, masukkan krim telur tadi, sambil terus di putar gambar 2
Masukkan pula coklat putih yang telah di cairkan gambar 3
Terus putar hingga rata
Ketepikan
Dalam mixer bold yang lain ( pastikan bersih) putar krim tenusu hingga kembang dan kental.
Pastikan anda memukul sehingga ia kental sahaja. Jika anda terus memukul ia akan mencair semula dan krim ini tidak boleh di gunakan lagi.
Jika anda masih tidak mahir menggunakan krim tenusu, anda skip resepi ini dan pilih resepi Krim Putih 2 yang akan ita kongsikan di bawah nanti.
Jika anda juga alah pada krim tenusu anda boleh skip resepi ini dan pilih resepi Krim Putih 2
Tapi jika anda sukakan krim yang lebih enak.... Krim Putih 1 lebih enak rasanya.
Ambil 1/3 bahagian krim putar tenusu dan campurkan dengan krim yang ada campuran telur tadi. Dengan kaedah kaup balik, kaup balik adunan rata. Tuangkan baki krim dan gaul sempurna.
Masukkan krim di dalam piping bag dan simpan di dalam peti ais 1 jam sebelum ia boleh di gunakan.
Lama masa menyimpan bergantung pada kesejukan pti ais anda.
Pasti akan ada soalan.. Kenapa krim putih ini tidak boleh terus di gunakan?
Kerana ia sedikit lembik dan sukar untuk anda ratakan pada kek nanti. Oleh itu anda perlu keraskan teksturnya dahulu untuk memudahkan anda paipkan di atas kek nanti.
Resepi Krim Putih 2
Kaedah dan cara membuat Krim Putih 2 adalah sama dengan kaedah di atas. Cuma yang membezakan antara keduanya adalah kita tidak menggunakan gula icing dan tidak menggunakan krim tenusu. Sebaliknya krim tenusu di tukar kepada krim bukan tenusu.
Ini hanyalah salah satu contoh krim bukan tenusu. Anda juga boleh menggunakan jenama lain seperti Value Pride, Mauri, Presto, Vivo atau lain-lain yang terdapat di kedai menjual bahan kek.
Untuk mengetahui apa perbezaan antara krim tenusu dan krim bukan tenusu, anda boleh baca perbezaannya sebagaimana yang ita pernah kongsikan di SINI.
Di dalam resepi Krim Putih 2 juga kita tidak menggunakan gula icing. Krim putar bukan tenusu kebiasannya telah tersedia manis, oleh itu kita tidak perlu menambahkan gula. Tapi jika krim yang anda gunakan tidak manis, anda perlu tambahkan gula yang sama sukatannya seperti resepi Krim Putih 1
2 biji kuning telur
120 gram mentega tanpa garam
4 gm gelatin
50 ml air
100 gm coklat masakan putih
260 gm Krim Bukan Tenusu
Larutkan gelatin dan air
Cairkan coklat masakkan putih
Putar sebentar telur dan kemudian panaskan sambil di putar dengan kaedah kukusan. ( cara sama seperti di atas)
Masukkan gelatin dan putar lagi
Dalam stand mixer, putar mentega hingga kembang, lembut dan pucat warnanya
Masukkan krim telur dan terus putar
Masukkan coklat masakkan putih dan putar lagi
Ketepikan
Dalam mixer bold lain putar Krim Putar Bukan tenusu hingga kental
Ambil 1/3 bahagian krim putar tenusu dan campurkan dengan krim yang ada campuran telur tadi. Dengan kaedah kaup balik, kaup balik adunan rata. Tuangkan baki krim dan gaul sempurna.
Masukkan krim di dalam piping bag.
Krim sudah tersedia untuk digunakan tanpa perlu di sejukkan.
Sudahkah anda membuat pilihan krim mana yang ingin anda gunakan?
Buatlah pilihan yang bijak
Setelah siap krim putih, kita ketepikan sebentar dan kita sediakan pula krim coklat.
Sama juga sepeti krim putih, anda boleh pilih samaada nak buat Krim Coklat 1 atau Krim Coklat 2.
Cara dan kaedah membuatnya juga sama. Apa yang membezakannya adalah penggunakan coklat masakkan gelap.
Jom kita intai resepinya
Krim Coklat 1
80 gm gula icing
3 biji kuning telur
120 gm mentega tanpa garam
4 gm gelatin
50 ml air
150 gm coklat masakkan gelap
300 gm Krim Tenusu
Cara dan kaedahnya sama seperti cara Krim Putih ( sila rujuk gambar krim putih jika anda kurang jelas)
Larutkan gelatin dan air
Cairkan coklat masakkan gelap
Putar sebentar telur dan kemudian panaskan sambil di putar dengan kaedah kukusan. ( cara sama seperti di atas)
Masukkan gelatin dan putar lagi
Dalam stand mixer, putar mentega hingga kembang, lembut dan pucat warnanya
Masukkan krim telur dan terus putar
Masukkan coklat masakkan gelap yang telah di cairkan dan terus putar hingga rata
Ketepikan
Dalam mixer bold yang lain ( pastikan bersih) putar krim tenusu hingga kembang dan kental.
Pastikan anda memukul sehingga ia kental sahaja. Jika anda terus memukul ia akan mencair semula dan krim ini tidak boleh di gunakan lagi.
Jika anda masih tidak mahir menggunakan krim tenusu.... anda skip resepi ini dan pilih resepi Krim Coklat 2 yang akan ita kongsikan di bawah nanti.
Jika anda juga alah pada krim tenusu anda boleh skip resepi ini dan pilih resepi Krim Coklat 2
Tapi jika anda sukakan krim yang lebih enak Krim Coklat 1 lebih enak rasanya.
Ambil 1/3 bahagian krim putar tenusu dan campurkan dengan krim coklat yang ada campuran telur tadi.
Dengan kaedah kaup balik, kaup balik adunan rata. Tuangkan baki krim dan gaul sempurna.
Masukkan krim di dalam piping bag dan simpan di dalam peti ais 1 jam sebelum ia boleh di gunakan. Krim Coklat 2
Sama seperti Krim Putih 2, Krim Coklat juga tidak menggunakan gula icing. Ia juga tidak menggunakan krim tenusu sebaliknya menggunakan krim bukan tenusu. Anda boleh juga menggunakan krim bukan tenusu yang berperisa coklat jika anda suka rasa coklat yang mewah.
Cara dan kaedah membuat krim coklat 2 sama seperti cara dan kaedah membuat krim coklat 1. Sila rujuk gambar untuk memudahkan anda memahami cara dan kaedahnya.
3 biji kuning telur
120 gm mentega tanpa garam
4 gm gelatin
50 ml air
150 gm coklat masakkan gelap
300 gm Krim Bukan Tenusu
Larutkan gelatin dan air
Cairkan coklat masakkan gelap
Putar sebentar telur dan kemudian panaskan sambil di putar dengan kaedah kukusan. ( cara sama seperti di atas)
Masukkan gelatin dan putar lagi
Dalam stand mixer, putar mentega hingga kembang, lembut dan pucat warnanya
Masukkan krim telur dan terus putar
Masukkan coklat masakkan gelap yang telah di cairkan dan terus putar hingga rata
Ketepikan
Dalam mixer bold lain putar Krim Putar Bukan tenusu hingga kental
Ambil 1/3 bahagian krim putar tenusu dan campurkan dengan krim yang ada campuran telur tadi. Dengan kaedah kaup balik, kaup balik adunan rata. Tuangkan baki krim dan gaul sempurna.
Masukkan krim di dalam piping bag.
Krim sudah tersedia untuk digunakan tanpa perlu di sejukkan.
Sekarang kedua-dua krim kita telah pun tersedia untuk di gunakan. Bolehlah kita mulakan proses untuk melayer kek pula.
Setiap adunan krim di bahagikan 2 bahagian ya untuk setiap lapisan
Ambil sekeping kek span coklat dan letakkan atas lapik kek
Letakkan 1/2 bahagian krim putih
Dan ratakan
Ambil sekeping kek coklat dan letakkan atas krim putih
Letakkan 1/2 bahagian krim coklat dan ratakan
Letakkan 1 lapis lagi kek coklat
Letakkan baki krim putih dan ratakan
Letakkan kek coklat yang terakhir
Akhir sekali salutkan keseluruhan kek dengan baki krim coklat hingga rata ke seluruh kek
Kemaskan
Kek yang telah di salut krim ini di simpan di dalam peti ais semalaman atau paling kurang 8 jam untuk mendapatkan hasil kek yang cantik bila di potong nanti.
Bila kek dan siap bolehlah kita siapakan Ganache Coklat untuk di salutkan pada bahagian luar kek
Untuk memahami kaedah penyediaan ganache coklat anda boleh rujuk di SINI Ganache Chocolate
Oleh : Chef Amer Hamzah
Rujukan : Majalah SAJI
Mac 2012
Bahan A
250 ml krim tenusu
40 gm sirap glukos ~ ita lupa nak letak dalam gambar
*sirap glukos ada di jual di kedai jual bahan kek Bahan B
400 gm coklat masakan gelap
30 gm mentega
1 sudu besar pes hazelnut ~ jika suka
Satukan krim tenusu dan sirap glukos, didihkan sehingga timbul buih-buih kecil di tepi periuk
Coklat masakan gelap di cincang halus
Tuangkan krim panas dalam bekas coklat dan biarkan coklat mencair, gaul rata
Masukkan mentega dan gaul sempurna
Jika inginkan rasa ganache yang lebih enak tambahkan 1 sudu besar pes Hazelnut, jika tiada boleh letakkan Nutella sebagai ganti.
Sejukkan
Anda boleh rujuk kaedah membuat ganache coklat di SINI
Kek yang telah set tadi bolehlah anda salutkan dengan ganache coklat
Ada 2 kaedah untuk anada menyalutkan coklat pada kek. Anda boleh gunakan kaedah curah. Caranya bolehlah anda rujuk sebagaimana yang pernah ita kongsikan di SINI
Atau anda boleh menggunakan kaedah sapuan sebagaimana yang ita pernah kongsikan di SINI
Salut kek hingga anda mendapat permukaan yang licin.
Sedikit tips untuk menyalut kek dengan ganache
Pastikan kek anda benar-benar telah keras ( paling kurang 8 jam di dalam peti ais) ini untuk mengelakkan krim anda cair dan melurut bersama coklat yang panas.
Bagi kaedah sapuan pula, pastikan coklat ganache tidak terallu cair dan tidak terlalu pekat untuk memudahkan anda melalukan proses melempa atas kek.
Anda juga kena pastikan kek anda telah betul-betul keras ( semalaman di dalam peti ais) supaya bila anda sapukan ganache coklat krim tidak mengikut atau tertarik keluar.
Sekarang kek anda dah pun siap, simpan di dalam peti ais sebentar sebelum di deco dengan kreativiti anda.
No comments:
Post a Comment